Statika Trinity vyšetrovateľ obvinil

Po štyroch rokoch od zrútenia päťposchodovej budovy v komplexe Trinity v Bratislave polícia obvinila statika Jána T. Ak sa s návrhom polície stotožní prokurátor, mužovi hrozí za prečin všeobecného ohrozenia trest až päť rokov za mrežami. To nie je jediná stavba, ktorej statiku riešil. Dvom z nich hrozilo zrútenie a museli ich zavrieť.

06.09.2016 14:00
centroom, piestany, dom, statika Foto: ,
Do piešťanského bytového domu Centroom, pre ktorý statiku takisto počítal Ján T., majitelia bytov pre hroziaci kolaps konštrukcie niekoľko mesiacov nesmeli vchádzať.
debata (5)

Polícii trvalo štyri roky, kým v prípade garáží došla k výsledku. „Vyšetrovanie pádu časti budovy v komplexe Trinity bolo 24. augusta 2016 vyšetrovateľom ukončené s návrhom na podanie obžaloby,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Garáže v bratislavskom komplexe sa zrútili v júli 2012. Boli súčasťou budovy, ktorá mala dve nadzemné a tri podzemné podlažia, na streche parkoviska stavali wellnesscentrum. Pri zrútení objektu, ktorý bol v tom čase pred kolaudáciou, sa nikto nezranil.

Príčinou nehody mohli byť zle urobené statické výpočty, pri ktorých statik nemusel zohľadniť tlak okolitých budov.

Ján T. sa bránil, že si za svojou prácou stojí. Podľa neho bola stropná doska strechy v Trinity, ktorá sa preborila, navrhnutá na zaťaženie zeminou maximálnej hrúbky 15 cm. V skutočnosti tam podľa jeho slov uložili až 120 cm zeminy. „Zemina bola na strechu umiestnená napriek upozorneniu v poznámkach, že každý prvok umiestnený dodatočne na stavbe vrátane zelene musí byť posúdený z hľadiska statiky,“ konštatoval v roku 2012 v stanovisku Ján T.

Z ďalších stavieb, na ktorých sa podieľal, museli vlani na jeseň vysťahovať a zavrieť Bizniscentrum Apollo¤1 v Bratislave. Podľa statického posudku v budove boli závažné problémy, ktoré mohli spôsobiť až reťazové zrútenie budovy. Na viacerých miestach bola preťažená. Budovu nakoniec zbúrajú, lebo jej sanácia by bola drahá.

Starosti mali tiež vlastníci a nájomníci bytového domu Centroom v Piešťanoch. Vlani v októbri ho museli v chvate opustiť. Podľa posudku mohlo dôjsť k náhlemu zrúteniu budovy bez toho, aby sa blížiaca sa katastrofa prejavila trhlinami či priehybmi. Expertíza tiež potvrdila, že závažné chyby boli už v projekte. Majitelia bytov sa nakoniec poskladali na 800-tisíc eur pre firmu, ktorá dom opravila. Do bytov sa po kolaudácii vrátili v druhej polovici júla tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #trest #zrútenie budovy #Trinity