Deti sa hrou učili pomôcť pri dopravnej nehode

Nielen výborne sa zabaviť, ale aj priučiť sa veciam pre život mimoriadne dôležitým. Takú šancu dostali po dva uplynulé víkendové dni deti v ôsmich slovenských mestách, kde mohli absolvovať Minikurz bezpečnosti na cestách a prvej pomoci.

12.09.2016 14:00
deti, prvá pomoc Foto: ,
Deti sa učili aj to, ako poskytnúť prvú pomoc.
debata

Aj na parkovisku v bratislavskom Ružinove sa ich počas celej soboty vystriedali stovky. Malý Branko (3) si tam napríklad vyskúšal masáž srdca na „novorodencovi“ v podobe edukačnej bábiky.

„Takto musíš prstíkom zatlačiť na hrudníček. Ale iba jemne, veď bábätká majú slabé rebierka, mohli by sme ich zlámať,“ poúčala jeho, ale aj hlúčik ďalších záujemcov mladá inštruktorka. U iných sa naučili, ako ošetriť „dievčatko Evičku“, keď ju poštípe včielka, keď jej tečie krv z nosa, keď má zapadnutý jazyk… Tí väčší si skúšali ozajstné oživovanie na „dospeláckej“ figuríne.

Hasiči zase deťom predstavili auto, s ktorým jazdia na zásahy. Dvojčatá Alex a Max (8) sotva dýchajúc počúvali, kde má vozidlo elektrocentrálu, kde čerpadlo. Bratia Samko (8) a Dominik (3) sa nevedeli „dohodnúť“, kto si prvý vyskúša ozajstnú hasičskú striekačku. Nad silou staršieho napokon zvíťazil srdcervúci plač mladšieho, ktorý vzápätí statočne „zahasil“ všetky naaranžované ohníky.

Pod bielym stanom s plazmovou obrazovkou sa hrčili decká, ktoré sledovali náučný film. Zoznamoval ich zo základmi pravidiel cestnej premávky. „Iste viete, prečo máte v aute vždy sedieť v autosedačke. A pripútaní!“ zdôrazňovala im skutočná policajtka v uniforme. Niektorí z malých poslucháčov vzápätí neváhali „bonznúť“ rodičov, vraj oni sami si nezvyknú zapnúť pásy a auto potom „pípa“.

Deti si vyskúšali aj dopravné ihrisko. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
LIDL deti dopravne ihrisko hasici prva pomoc Deti si vyskúšali aj dopravné ihrisko.

Odmenou za pozornosť bol pre všetkých „vodičský preukaz“. Len s ním si mohli vyzdvihnúť helmu, reflexnú vestu, ale najmä kolobežku, prípadne tí najmenší odrážadlo, a s touto výbavou vyraziť na pripravené dopravné ihrisko.

Jazdu v príslušnom pruhu, na semafory či cez železničný prejazd väčšina zvládla excelentne. „Ja som sa len pomýlila, viem to!“ mrzelo Sandru (6), že si to kruhovým objazdom šibla doľava. Jej opakovaný pokus bol už absolútne v poriadku.

Organizátormi hodnotného podujatia, ktorému robil mediálneho partnera aj denník Pravda, boli Slovenský Červený kríž, Hasičský a záchranný zbor, Prezídium Policajného zboru a spoločnosť Lidl.

„Štatistiky hovoria jasnou rečou, každý piaty úraz dieťaťa sa stane pri dopravnej nehode,“ zdôvodnil generálny riaditeľ Lidl SR Matúš Gála, prečo sa obchodná sieť navyše rozhodla rozdať všetkým druhákom a tretiakom základných škôl 115-tisíc výtlačkov knižky Kamil a Emil na cestách.

Deti sa učili aj to, ako poskytnúť prvú pomoc.
Deti si mohli posedieť v hasičskom aute.
+5Deti si mohli posedieť v hasičskom aute.

Zabezpečila aj osem mobilných dopravných ihrísk, ktoré teraz odovzdá Červenému krížu. „Robíme preventívne akcie, ale nikdy neboli také rozsiahle ako táto,“ vysoko vyzdvihol iniciatívu Lidl bratislavský riaditeľ odboru dopravnej polície Ján Ignaták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prvá pomoc #dopravná nehoda