Prokuratúra rieši úplatky na univerzite v Nitre

Úrad špeciálneho prokurátora sa zaoberá prípadmi korupcie na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre, kde sa pre skúšky uplácalo.

23.09.2016 12:59
vedecký park, poľnohospodárska univerzita, nitra Foto: ,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.
debata (6)

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová informovala, že prokurátor v dvoch prípadoch podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrhy na schválenie dohody o vinne a treste.

Imrich S. je stíhaný za prečin nepriamej korupcie. V máji v budove Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre a na ďalších nezistených miestach ako študent poľnohospodárskej univerzity cez sprostredkovateľa M. V. dal 500 eur ako úplatok pre M. K. a V. K. za to, že V. K. bude pôsobiť na vedúceho katedry na Katedre hydinárstva a malých hospodárskych zvierat a zabezpečí mu úspešné absolvovanie skúšky z predmetu poľovníctvo. Po urobení a zapísaní dvoch skúšok cez sprostredkovateľa M. V. dal ešte 200 eur ako úplatok pre M. K. a V. K. Hovorkyňa vysvetlila, že vo veci M. V., M. K. a V. K. sa koná, prebieha vyšetrovanie, preto v súčasnosti nebude poskytovať podrobnejšie informácie.

Aj Patrik J. je stíhaným za prečin nepriamej korupcie. Ten v máji v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako jej študent na osobnom stretnutí s M. V. mu sľúbil finančnú hotovosť v presne nezistenej výške ako úplatok za to, aby svojím vplyvom pôsobil na niektorého z pedagógov pôsobiacich na SPU Nitra a zabezpečil mu tak úspešné absolvovanie skúšky z predmetu Údržba a oprava strojov. Vo veci M. V. sa aj v tomto prípade koná, prebieha vyšetrovanie, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie, dodala Tökölyová.

Tökölyová o korupcii na SPU v Nitre informovala už v auguste. Prokurátor už vtedy predložil na súd na schválenie dohody o vine a treste so študentmi, ktorí sa priznali k podplácaniu odborných asistentov. V prvom prípade v máji v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre po neúspešnom absolvovaní skúšky z fyziky sľúbil študent Boris B. na požiadavku M. V. pre odborného asistenta Ľ. H. dve fľaše alkoholu zn. Baileys. Následne o dva dni Boris B. a Patrik B. tento úplatok aj s pohárom k fľaši Baileys odovzdali asistentovi za úspešné vykonanie postupovej skúšky. V júni v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre na základe vyžiadania odborným asistentom M. V. poskytol Dávid S. skúšajúcemu odbornému asistentovi Ľ. H. úplatok, rovnako dve fľaše Baileys. V deň skúšky z fyziky poskytol opakovane úplatok odbornému asistentovi Ľ. H. vo forme fľaše vína, fľaše domácej liehoviny a štyroch kilogramov klobás.

Tökölyová pripomenula, že k dohode o vine a treste môže dôjsť iba vtedy, ak obvinený spáchanie skutku prizná, uzná svoju vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, prijme dohodnutý trest a ochranné opatrenie. Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie, alebo dohodu súd odmietne (neschváli) a vytýči termín konania hlavného pojednávania.

Súd na budúci týždeň v stredu vytýčil prvé pojednávania, keď sa bude rozhodovať o navrhnutých dohodách.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #úplatky #Slovenská poľnohospodárska univerzita