Vláda rozhodla o štátnom pohrebe prvého prezidenta SR Michala Kováča

Premiér Fico oznámil, že vláda rozhodla o štátnom pohrebe prvého prezidenta SR Michala Kováča. V Prezidentskom paláci v Bratislave vystavili kondolenčnú knihu.

06.10.2016 15:30 , aktualizované: 18:30
Michal Kováč, kondolenčná kniha, kondolencia Foto: ,
V súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča vystavili v Prezidentskom paláci v Bratislave kondolenčnú knihu.
debata (81)

Ako informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR, vstup pre verejnosť je z Hodžovho námestia dnes od 15:00 do 18:00 a v ďalších pracovných dňoch od 9:00 do 17:00. Ako potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček, kondolenčné knihy budú aj na veľvyslanectvách SR v zahraničí.

Vláda rozhodla o štátnom pohrebe

Presný dátum štátneho pohrebu prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča ešte nie je známy. Závisí to od dohody rodiny zosnulého prezidenta a štátnej komisie na zabezpečenie štátneho pohrebu, ktorú na dnešnom mimoriadnom zasadnutí zriadila vláda. Ako po rokovaní kabinetu informoval médiá premiér Robert Fico, pravdepodobným dátumom poslednej rozlúčky je štvrtok 13. október. Štátny smútok za zosnulým Michalom Kováčom bude v deň štátneho pohrebu.

Ako ďalej informoval premiér, vláda v súlade so svojimi kompetenciami rozhodla o zriadení štátnej komisie na prípravu a zabezpečenie štátneho pohrebu. „Pokiaľ ide o zloženie tejto komisie, sú v nej predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, rezortov zahraničných vecí, financií, obrany, vnútra, verejnoprávnych médií a samosprávnej časti Bratislava – Staré Mesto,“ informoval Fico s tým, že táto komisia po dohode s rodinou vypracuje protokolárny poriadok a zabezpečí štátny pohreb. Premiér verí, že pohreb bude mať „maximálne dôstojný priebeh“.

Premiér zároveň predpokladá, že na pohreb pozvú aj zahraničných štátnych predstaviteľov, ale zatiaľ nechcel potvrdiť ani vyvrátiť prítomnosť zahraničných hostí. Ako ďalej vysvetlil, vláda dnes mimoriadne zasadla, pretože kompetencia rozhodnúť o vykonaní štátneho pohrebu patrí jej. „Nie je úlohou vlády rozhodnúť o termíne konania, pretože musí dôjsť k dohode medzi komisiou a rodinou pána prezidenta,“ skonštatoval Fico s tým, že najčastejšie spomínaný termín je štvrtok 13. október. V deň pohrebu bude zároveň štátny smútok od 8:00 do 17:00. „Príslušná legislatíva presne určuje, aké obmedzenia, symboly a prejavy sú prítomné v prípade vyhlásenia štátneho smútku,“ vysvetlil premiér.

Fico takisto opätovne vyjadril sústrasť rodine zosnulého prezidenta Kováča a dodal, že mali dobré priateľské, pracovné a osobné vzťahy.

Kiska sa podpísal do kondolenčnej knihy

Prezident SR Andrej Kiska sa podpísal do kondolenčnej knihy, ktorú v súvislosti s úmrtím Michala Kováča zriadili v Prezidentskom paláci. Pozostalým a príbuzným Michala Kováča zároveň vyslovil hlbokú úprimnú sústrasť.

Michal Kováč sa nebál pomenovať zlo napriek... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michal Kováč, kondolencia, Andrej Kiska Michal Kováč sa nebál pomenovať zlo napriek tomu, že vedel, koľko príkoria a problémov mu to môže spôsobiť, povedal Kiska.

Kiska následne uviedol, že Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období, keď sa zvádzal zápas o charakter Slovenskej republiky a keď sme hľadali miesto na mape Európy. Tento boj bol podľa Kisku ťažký, zložitý a zákerný. „Ja si neviem predstaviť, že by niekto uniesol môjho syna. Prezident Kováč vyšiel z tohto boja v mojich očiach ako víťaz. Ako morálny víťaz, ktorý sa nebál postaviť zlu. A nebál sa pomenovať zlo napriek tomu, že vedel, koľko príkoria a problémov mu to môže spôsobiť,“ povedal Kiska.

Súčasný prezident zároveň zdôraznil, že mu je veľmi ľúto, že sa Kováč nedožil justičnej spravodlivosti za to všetko, čo sa udialo. Zdôraznil zároveň, že to, na čo Kováč upozorňoval ako na obrovskú divokú privatizáciu a rozkrádanie, sa do dnešného dňa nevyšetrilo a ostáva to veľkým výkričníkom z našej minulosti.

Kondolenčnú knihu podpísal aj Danko

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko si dnes uctil pamiatku zosnulého prezidenta Michala Kováča podpisom do kondolenčnej knihy v Prezidentskom paláci. Danko uviedol, že správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča prijal s ľútosťou. „Verím, že jeho odkaz, jeho pôsobenie, jeho práca zostanú navždy v našich srdciach ako odkaz politika oddaného službe svojmu národu,“ dodal Danko. Informoval komunikačný odbor parlamentu.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #kondolencia #Michal Kováč #prezidentský palác