Škótski fanúšikovia prišli s chorálmi, ale aj s darom

Dohromady si cestu na Slovensko našlo až 5-tisíc Škótov. Prišli podporiť svojich reprezentantov, ktorí v rámci kvalifikácie na svetový šampionát v Rusku odohrali so Slovenskom zápas v Trnave.

11.10.2016 20:00
Škót, fanúšik Foto: ,
Zástupcov škótskej organizácie sprevádzal aj typický gajdoš.
debata (14)

Už deň pred zápasom sa šírili v uliciach Bratislavy a Trnavy chorály, ktoré pospevovali nabudení škótski fanúšikovia. Po skúsenostiach s vyčíňaním anglických hooligans zo začiatku septembra by človek takéto správanie nečakal. Prekvapili ešte aj niečím iným. Slovenskej neziskovke Liga za duševné zdravie darovali 5-tisíc libier (5 551 eur).

Finančný dar novinárom v utorok predstavila asi desiatka fanúšikov v tradičných škótskych kiltoch. Ich príchod sprevádzalo hlasné hranie na gajdách a dobrá nálada.

Peniaze venujú programu pre deti Zippyho kamaráti, ktorý pomáha malým deťom v zložitých životných situáciách. Ich odosielateľom je charitatívna organizácia Tartan Army Sunshine Appeal – TASA (v slovenskom preklade Tartanová armáda slnečnej výzvy), ktorú založili škótski fanúšikovia. „Môj obchodný partner mi odporučil tento program. Keď som si o ňom zistil viac informácií, bol som ohúrený a kontaktoval som ich,“ vraví riaditeľ charitatívnej organizácie John Daly, ako sa k slovenskej neziskovke dostal.

Liga za duševné zdravie, ktorá program zastrešuje, využije peniaze pre deti vo veku 5 až 7 rokov, aby sa lepšie naučili vyjadrovať emócie a zvládali rôzne životné situácie. „Veľa z porúch nie je ani viditeľných, ani badateľných. Projektom sa snažíme pomáhať malým deťom naučiť sa vzdorovať negatívnym vonkajším vplyvom,“ povedal Mikuláš Kevély, manažér programu.  

Vždy keď sa škótska reprezentácia vydá do zahraničia, nasledujú ju fanúšikovia s výzvou vyzbierať peniaze na dobrú vec. Získavajú ich od škótskych futbalových nadšencov. Takto to funguje vyše sedemnásť rokov, za ten čas obdarovali 62-krát a spolu odovzdali vyše 140-tisíc libier (155 435 eur). „Najďalej sme boli v americkom Jacksonville alebo v japonskom Tokiu,“ vraví Daly s tým, že TASA je nezávislá a nepodporuje ju škótsky futbalový zväz.

Riaditeľ charitatívnej organizácie Tartan Army... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Liga za duševné zdravie, Škóti Riaditeľ charitatívnej organizácie Tartan Army Sunshine Appeal John Daly (vľavo) a viceprezident Neil Forbes priniesli v utorok Lige za duševné zdravie 5 000 libier.

Myšlienka založiť nadáciu vznikla po stretnutí s bosnianskym fanúšikom Mirzom. Ten Škótom vyrozprával príbeh o malom chlapcovi, ktorý počas bombových útokov v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992 až 1995 ako trojmesačný prišiel o nohu. „Pri tragédii mu zomrela aj mama. Vtedy sme sa rozhodli vyzbierať peniaze na umelú končatinu. Keď sme mu ju zaobstarali, ostali nám peniaze a premýšľali sme, čo s nimi spravíme,“ opisuje vznik charitatívnej organizácie Daly. Nakoniec sa rozhodli, že pred každou cestou do zahraničia urobia zbierku a v krajine potom podporia ľudí, ktorí potrebujú pomoc. "Kvôli tomu sme sa rozhodli pre taký názov, aký máme – všade, kam prídu škótski fanúšikovia, prinesú lúče slnka,“ vysvetlil riaditeľ charitatívnej organizácie.

John Daly hovorí, že na cestách zažívajú rôzne situácie. Zaspomínal na návštevu v Macedónsku, kde ich vyzvali na prípravný zápas mladí futbalisti. „Mysleli si, že sme národný tím. My starí chlapi sme hrali proti 16-ročným chlapcom, ktorým sa strašne páčilo, že hrali futbal proti mužom v sukniach,“ opisuje s úsmevom prezident organizácie.

Škótsko je krajina s dlhou a bohatou futbalovou tradíciou. Ich fanúšikovia sú známi vernosťou svojej reprezentácii, ktorú nadšene podporujú mohutnými výjazdmi do zahraničia. Ostrovné krajiny sú charakteristické svojimi chorálmi, miesto skandovania či bubnovania svojich športovcov podporujú spievaním počas celého zápasu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #futbal #Škótsko