Vláda bude rokovať aj o návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy

Vláda sa bude dnes zaoberať návrhom ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera na zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka z terajších 405 eur na 435 eur.

12.10.2016 08:31 , aktualizované: 09:29
debata (1)

Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu by tak od budúceho roka stúpol na 2,5 eura zo súčasných 2,328 eura. Odborári presadzovali nárast minimálnej mzdy na 442 eur a zamestnávatelia ponúkli návrh na zvýšenie budúcoročnej minimálnej mzdy na 430 eur. Od začiatku budúceho roka pritom odpočítateľná položka na zdravotné poistenie opäť zostane vo výške 380 eur, a preto rovnako ako v tomto roku v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov.

Ministri by mali rokovať aj o pláne predchádzania plytvaniu potravinami, ktorý má na rokovanie vlády predložiť ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Materiál analyzuje situáciu v oblasti potravinových strát a plytvania potravinami na Slovensku a stanovuje konkrétne ciele a opatrenia na predchádzanie plytvaniu potravinami. „Základnými cieľmi predloženého plánu je vypracovanie jednotnej metodiky na kvantifikáciu potravinových strát a plytvania, identifikácia hlavných príčin plytvania potravinami a možnosti ich odstránenia, či možnosti opätovného využitia vyplytvaných potravín,“ uviedlo ministerstvo.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj stratégia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v Slovenskej republike na roky 2016 až 2020 a program jej realizácie.

Poslanci vo štvrtok rokovať nebudú

Poslanci Národnej rady SR nebudú vo štvrtok, v deň pohrebu prvého slovenského prezidenta Michala Kováča, rokovať. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium na návrh predsedu parlamentu Andreja Danka. Októbrová parlamentná schôdza sa začala v utorok a štvrtok je bežne rokovacím dňom. V piatok však poslanci budú rokovať dlhšie. Zvyčajne rokujú do 14:00. Ako novinárov informovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, grémium sa dohodlo, že tento piatok budú rokovať do 19:00.

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude v čase od 8:00 do 17:00 štátny smútok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Ján Richter #ministerstvo práce a sociálnych vecí