Pomôžte potravinami, zapojte sa do zbierky a darujte jedlo

Konzerva, cestoviny či mlieko. Darovaním týchto produktov sa môžete zapojiť do verejnej potravinovej zbierky na pomoc ľuďom v núdzi, sociálne slabším rodinám či seniorom. Stačí ak jedlo odovzdáte dobrovoľníkom Slovenského Červeného kríža (SČK). V rámci projektu „Pomáhame potravinami“ môžete prispieť počas celého dňa vo všetkých predajniach Kaufland na Slovensku. Medzi potraviny, ktorú sú vhodné do zbierky, patria trvanlivé konzervy, múka, ryža, pochutiny, soľ, cukor, med, čaj, mlieko či sušienky.

13.10.2016 12:36
debata (11)
zväčšiť Potravinová zbierka na pomoc ľuďom v núdzi,... Foto: Viera Hebertová, Pravda
kaufland, pomoc Potravinová zbierka na pomoc ľuďom v núdzi, sociálne slabším rodinám či seniorom.

Slovenský Červený kríž má v organizovaní charitatívnych potravinových zbierok dlhoročnú tradíciu. Ich korene siahajú do začiatku dvadsiateho storočia, keď zriaďoval vývarovne polievok či zabezpečoval distribúciu potravín do chudobnejších regiónov. „Slovenský Červený kríž sa pri každodennej práci stretáva s chudobou. Zbierka potravín je príležitosťou ukázať silu ľudskosti. Gesto, ktoré stojí pár centov, pomôže mnohým zmierniť neľahkú životnú situáciu,“ hovorí generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová.

Koordinátorka projektov SČK Zdenka Výbochová spolupracuje na projekte od jeho začiatku. Vlani sa zapojila ako jedna z dobrovoľníčok. „Ľudia reagujú väčšinou pozitívne, donesú neraz aj celý balík mlieka. Niekedy ich netreba ani vyzývať,“ dodáva s tým, že pre Červený kríž nejde o ojedinelý projekt. Spolky majú v rámci Slovenska rôznorodé aktivity, vrátane distribúcie šatstva či hygienických pomôcok. Všetko závisí od regiónu.

Silvia Kostelná z ústredia SČK dodáva, že Červený kríž pracuje na podobných projektoch ako je potravinová zbierka už desaťročia a pomáha vo vojnových či inak krízových situáciách. Tento projekt podľa nej ukazuje aj na solidaritu medzi ľuďmi. „Aj práve v tých väčších mestách, kde máme pocit, že sme osamotení, to tak nemusí byť,“ dodáva.

Prispieť do potravinovej zbierky môžete počas... Foto: Viera Hebertová, Pravda
kaufland, pomoc Prispieť do potravinovej zbierky môžete počas celého dňa.

Územné spolky SČK spolupracujú aj so samosprávou a informácie o tom, kto potrebuje pomoc, dostávajú aj od nich. Navyše v mestách fungujú aj miestne spolky, ktoré poznajú svoje okolie a ľudí, ktorí sú v núdzi. „Vlani sme poskytli potravinový balíček rodine, z ktorej sa nám neskôr ozvala pani a povedala, že na prvom ročníku bola ona tou, ktorá pomoc poskytla a to ju veľmi dojalo, že sa jej vrátila, keď potrebovala,“ spomína Silvia Kostelná.

Na celom Slovensku sa do akcie zapojilo vyše 550 dobrovoľníkov, ktorí priamo v obchodných domoch oslovujú zákazníkov, rozdávajú letáky, darované potraviny zapisujú, triedia aj balia a následne rozdávajú.

Slovenský Červený kríž má v organizovaní... Foto: Pomáhame potravinami
kaufland, potraviny Slovenský Červený kríž má v organizovaní charitatívnych potravinových zbierok dlhoročnú tradíciu.

Je medzi nimi aj učiteľka Elena Moravčíková zo Základnej školy s materskou školou na Českej ulici v Bratislave. Pomáhajú jej dve žiačky deviateho ročníka Kika a Dominika. „Sú to členky môjho záchranárskeho družstva, s ktorým chodíme pravidelne na súťaže a zúčastňujeme sa tréningov na Slovenskom Červenom kríži, ktorému ako dobrovoľníci pomáhame pri rôznych dobročinných akciách. Baví nás to a sme radi, že môžeme pomôcť,“ dodáva pedagogička. Niektorí nakupujúci podľa jej slov projekt poznajú, iným dievčatá ochotne vysvetlia, o čo ide a oni sami sa rozhodnú, či chcú pomôcť alebo nie.

V nákupných vozíkoch s potravinovou pomocou medzitým pribúdajú trvanlivé potraviny. Po prvý raz sa do akcie zapojila aj Zuzana Pobežalová z Bratislavy. „Odovzdala som polohrubú a hladkú múku, krupicu pre deti, cestoviny, olej a ryžu. Teda také základné veci, čo si myslím, že potrebuje každá rodina,“ dodáva.

Dobrovoľníci v obchodných domoch oslovujú... Foto: Pravda, Viera Hebertová
kaufland, zbierka Dobrovoľníci v obchodných domoch oslovujú zákazníkov, rozdávajú letáky a darované potraviny zapisujú a triedia.

K vyzbieraným potravinám prispeje Kaufland ďalšími desiatimi tonami potravín, z ktorých vznikne 600 balíkov. Tie si príjemcovia vyzdvihnú v konkrétnej predajni. Potraviny, ktoré vyzbiera SČK budú distribuovať ľuďom v núdzi po celom Slovensku.

„V minulom roku sme za jediný deň zbierky vyzbierali 21,6 ton trvanlivých potravín od 11 401 darcov. Pomáhalo pri tom 602 dobrovoľníkov zo všetkých 38 územných spolkov Slovenského Červeného kríža. K tomuto množstvu prispel Kaufland ďalšími desiatimi tonami potravín. Vďaka všetkým, ktorí sa zapojili, dostalo pomoc 2 185 rodín a jednotlivcov po celom Slovensku,“ dodáva Erika Turček Pfundtnerová z oddelenia CSR spoločnosti Kaufland.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinová zbierka