Zomrel bývalý provinciál saleziánov, ktorý hral roky blázna

Vo štvrtok večer zomrel Ernest Macák, slovenský salezián, bývalý provinciál saleziánov na Slovensku, ktorý sa niekoľko rokov vydával za blázna, aby sa dostal z komunistického väzenia. Ako informovali saleziáni, Macák zomrel 13. októbra vo večerných hodinách v Cerovej vo veku 96 rokov. Zo svojho života 80 rokov žil ako rehoľník salezián a 70 rokov bol kňazom.

14.10.2016 09:58
debata (17)

Ernest Macák sa narodil 7. januára 1920 v obci Vištuk ako prvý z piatich detí roľníckych rodičov. V roku 1936 zložil prvé rehoľné sľuby. Za kňaza ho vysvätil 29. júna 1946 biskup Michal Buzalka. V Podolínci, kde ho deportovali s ostatnými spolubratmi v apríli 1950 po Barbarskej noci, začal uvažovať o úteku, ktorý sa mu ešte 10. októbra toho istého roka aj vydaril.

Zatykaču, ktorý naňho vydali, sa vyhol tajnou prácou medzi mladými saleziánmi. Pri organizovaní jedného z posledných útekov mladých spolubratov za hranice „sovietskej zóny“ ho 7. septembra 1952 v českom Přerove ŠtB zatkla. Prešiel väzením v Bratislave a na Pankráci. Z vlastnej iniciatívy sa pustil do „hry na blázna“, a tak sa dostal aj na policajnú psychiatriu v Bohniciach, odkiaľ ho poslali na liečenie do Havlíčkovho Brodu a do Pezinka.

Nakoniec ho 20. apríla 1955 prepustili – k rodičom. Až do apríla 1968, keď vycestoval do Talianska, pracoval ako roľník v rodnom Vištuku, stále „ako blázon“, trinásť rokov.

V Taliansku účinkoval najprv ako kaplán španielskych rehoľných sestier v Ríme (1968 – 1976), pričom intenzívne spolupracoval na mládežníckom vysielaní Vatikánskeho rozhlasu (viac ako šesťsto výstupov).

V ďalšom období (do roku 1985) zastával úrad direktora saleziánskej komunity Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda. Vyučoval aj na slovensko-talianskom gymnáziu a od roku 1987 bol direktorom komunity v Bazileji (Švajčiarsko). V roku 1993 sa stal na šesť rokov provinciálom Saleziánov dona Bosca na Slovensku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #saleziáni #Ernest Macák