Žilinská bytovka po požiari. Opraviť či zbúrať?

O osude bytovky na Bratislavskej ulici v Žiline, na ktorej pred týždňom horela strecha a kde bývalo 116 ľudí, budú rozhodovať mestskí poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve vo štvrtok. Statik už totiž potvrdil, že bez rekonštrukcie sa v nej bývať nesmie.

25.10.2016 14:00
hasiči, požiar Foto:
Mesto zničenú bytovku opravovať nechce, ideálne by bolo, keby si ju obyvatelia opravili sami.
debata (7)

Pokiaľ nedôjde k oprave základov a strešnej konštrukcie, bytovka nie je obývateľná, taký je záver krízového štábu, kde bol včera predložený statický posudok. „Potrebná by bola výmena strešnej konštrukcie, opravy konštrukcií v mieste dažďových zvodov, zosilnenie v základovej škáre, vyčistenie suterénnych priestorov, aby nepokračovala kontaminácia muriva agresívnym prostredím, a oprava suterénneho muriva a muriva prízemia,“ konkretizoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Mesto zničenú bytovku opravovať nechce, ideálne by bolo, keby si ju obyvatelia opravili sami. Problémom sú však peniaze, neplatiči si netvorili ani fond opráv. Bytovka má dva vchody, v ktorých žilo asi 20 rodín. „Nikto z obyvateľov domu nemá platnú nájomnú zmluvu, preto si ubytovanie budú musieť zabezpečiť svojpomocne. V nevyhnutnom prípade môžeme v rámci povinností samosprávy poskytnúť ľuďom dočasné ubytovanie v stanoch, ktoré budú opäť umiestnené na Bratislavskej ulici. Títo obyvatelia nemajú ani nárok na pridelenie mestského nájomného bytu,“ informoval primátor Žiliny Igor Choma. Dlh na nájomnom vrátane príslušenstva mesto vyčíslilo na 557-tisíc eur.

Zhruba 100 obyvateľov, medzi nimi 31 detí, z poškodenej bytovky býva zatiaľ v telocvični Základnej školy na Hollého ulici, kde by nemali byť dlhšie ako dva týždne. Potom sa uvažovalo o stanovom mestečku či kontajnerových bytoch. Mesto minulý piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Ľuďom muselo zabezpečiť spacáky, prikrývky, deťom skladacie postele i stravu. Denné náklady sa pohybujú od 2– do 5-tisíc eur. Keďže výdavky presahujú možnosti mesta, o refundáciu požiada štát.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #požiar #bytovka