Žltačka neustupuje, lekárne hlásia výpadky vakcín

Vedierko s dezinfekciou pri autobusovej zastávke, aby si ľudia mohli umyť ruky. Každodenné umývanie kľučiek, umývadiel v bytoch, obchodoch a úradoch. Časť východného Slovenska už dva mesiace trápi žltačka, ktorá sa však presúva do stredu krajiny. Objavila sa v okolí Brezna a Martina. Ochoreli stovky ľudí. Hygienici sa na takúto situáciu nepamätajú.

28.10.2016 12:00
bytovka, jovice, žltačka Foto: ,
Jedna z dvoch bytoviek v Joviciach, kde sa objavil zdroj nákazy.
debata (13)

Lokálne epidémie už niekoľko mesiacov hlásia v Sobranciach, Trebišove či Michalovciach. Infekcia sa v týchto dňoch začala šíriť v Rožňavskom okrese. Kým v uplynulých dňoch bola iba v obci Jovice pri Rožňave, teraz ju už zaznamenali v Brzotíne, Gemerskej Polome a v Rožňave. Celkom 53 prípadov. Zdroj nákazy je podľa vedúceho oddelenia epidemiológie detí a mládeže v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Rožňave Jozefa Vargu v rómskej osade v Joviciach, kde v septembri zaznamenali 36 pacientov. Deti z Jovíc ju priniesli aj do jednej zo základných škôl v Rožňave.

Na Obecnom úrade v Joviciach niekoľkokrát denne dezinfikujú kľučky na dverách. Podobné opatrenia považujú za samozrejmosť aj miestni. „Žltačku dostala aj svokra. Musela ležať na infekčnom oddelení v Košiciach. Mňa to našťastie obišlo,“ konštatovala Andrea Balážová, ktorá býva neďaleko bytoviek so zdrojom nákazy. „Doma si častejšie ako dosiaľ umývame ruky a deti som dala zaočkovať,“ povedala matka piatich detí Helena Ferková.

Dôvodom výskytu vírusového ochorenia v osade je najmä zlá hygiena jej obyvateľov. Starosta obce so 780 obyvateľmi František Barci poznamenáva, že v dvoch problémových bytovkách sa zdržiava okolo 220 ľudí. Ochorelo aj osem z pätnástich detí miestnej materskej školy, v ktorej bolo potrebné urobiť viac opatrení. „Napríklad vymaľovať steny či vydezinfikovať celé priestory. Dezinfikovali sme aj obytné priestory, v ktorých bol zaznamenaný zdroj žltačky,“ podotkol starosta. Po jej výskyte obec zabezpečila v blízkosti autobusovej zastávky vedro s dezinfekčným prostriedkom, kde si ľudia umývali pred cestou autobusom ruky.

Zásoby očkovacích vakcín proti žltačke nestíhajú pokryť dopyt. V Rožňave vymizli z lekární. „Asi týždeň dozadu boli ešte očkovacie látky dostupné, no momentálne v lekárňach chýbajú. Túto stredu sme lekárňam hromadne rozposlali potvrdenie o zvýšenom výskyte žltačky, aby mohli doobjednať viac vakcín,“ spresnil Varga.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
žltačka, rožňava Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave prijal opatrenia na zníženie rizika výskytu žltačky.

Nové ochorenia hlási aj regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišovskom okrese (24). Ide o lokálne rodinné epidémie. Úrad regionálneho hygienika tam zakázal organizovanie hromadných podujatí na 50 dní, čo je inkubačný čas žltačky. Najviac pacientov je medzi deťmi do 15 rokov. „Ochorenie sa vyskytuje všade bez ohľadu na štandard bývania. Faktorom prenosu sú kontaminované ruky,“ upozorňujú hygienici. K prenosu infekcie dochádza pri kontaktoch v rodinných kruhoch, s priateľmi a pravdepodobne aj na verejných priestranstvách s vysokým pohybom osôb.

To, že je ochorení na žltačku tento rok viac, ukazuje aj štatistika hlavného hygienika. K dnešnému dňu bolo podľa hovorkyne Martiny Merkovej hlásených 1 065 prípadov, čo je takmer o dvesto viac ako za celý minulý rok. „Najviac prípadov bolo hlásených z Košického (827) a Prešovského kraja (122),“ uviedla Merková.

Najhoršie sú na tom okresy Trebišov (350), Michalovce (189), Sobrance (147) a Rožňava (91). V Prešovskom kraji bolo najviac prípadov v okresoch Humenné (64) a Vranov nad Topľou (40).

Z východu sa ochorenie presunulo už aj na stredné Slovensko. Vírusovú hepatitídu typu A minulý piatok zistili aj u hokejistu martinského klubu a dvoch detí. Ide o sedemročného chlapca, ktorý tiež hrá hokej, a jeho štvorročného brata. „Aktuálne máme hospitalizovaného jedného dospelého hráča a dve detí,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová. Situácia podľa nej nie je nijako dramatická, nemožno hovoriť o epidémii.

Odkiaľ pochádza zdroj nákazy, sa hygienikom nepodarilo zistiť. „Nie je tam žiadny styčný bod, čo sa týka hokejistu aj chlapca, pravdepodobne ide o dva nezávislé zdroje,“ dodala regionálna hygienička Tatiana Červeňová.

Nákazu si nevie vysvetliť ani hovorca martinského hokejového klubu Adrian Danaj. „Ako klub sme nikde neboli vycestovaní, pozitívny bol len jeden hráč,“ povedal Danaj. Tento pondelok vyderatizovali celú halu aj všetky priestory šatne, posilňovne. „Nemôžeme zatiaľ hrať ani trénovať, uvidíme, čo povedia hygienici,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #epidémia #hepatitída #očkovanie #žltačka #infekčné choroby