Sneh a poľadovica, zima prišla aj na západ

Kolóny s viac ako hodinovým zdržaním boli vo štvrtok realitou pre šoférov smerujúcich do Bratislavy. Ako vždy na začiatku zimy spôsobil ich prvý sneh. V nasledujúcich dňoch môže občasné sneženie na západnom Slovensku pokračovať. Meteorológovia varujú aj pred poľadovicou.

11.11.2016 09:17
počasie, víkend Foto: ,
Snehový poprašok bolo vidieť vo štvrtok ráno najmä v hlavnom meste a na krajnom juhozápade Slovenska. Sneh sa však dlho neudržal.
debata (5)

Tá môže v piatok skomplikovať dopravu v Trenčianskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Nočné teploty sa v piatok a sobotu budú pohybovať okolo nula stupňov Celzia, najvyššie denné teploty okolo päť stupňov Celzia.

Snehový poprašok bolo vidieť vo štvrtok ráno najmä v hlavnom meste a na krajnom juhozápade Slovenska. Bielu pokrývku hlásili napríklad v Šamoríne. „Po siedmej hodine ráno namerali stanice vrstvu snehu, ktorá mala menej ako pol centimetra, čiže medzi šiestou a siedmou začalo snežiť viac,“ približuje Pavol Faško, klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Sneh však veľmi dlho nevydržal a začal sa rýchlo topiť. Prispelo k tomu viacero okolností. V niektorých častiach sa k snehu pridal neskôr aj dážď. „Aj keď v noci začalo trochu mrznúť, zem mala v sebe nahromadené teplo z predchádzajúcich týždňov. Predpoludním sa tiež ukázalo slnko, preto sneh rýchlo zmizol,“ dopĺňa Faško.

Podľa neho je takýto nástup prvého snehu pre juhozápadné Slovensko typický. Klimatológ zároveň upozorňuje na mosty, kde sa môže na mokrej ceste po roztopenom snehu vytvoriť poľadovica.

Vodiči a dopravné servisy hlásili kolóny na diaľnici D1 smerom od Senca. Od ôsmej do desiatej hodiny sa tu zdržanie pohybovalo okolo 50 minút. Situácia nebola lepšia ani na Starej Seneckej ceste, ktorú viacerí využili ako alternatívu k upchatej diaľnici.

Kolóny sa tvorili aj na tejto trase. Pomalším tempom sa posúvali aj vodiči na D2 smerom od Stupavy, zdržanie sa pohybovalo okolo 20 minút. O desiatej už bola prejazdná bez zdržania.

Bratislavskí krajskí policajti mali včera k dispozícii len štatistiku nehôd medzi šiestou a deviatou hodinou ráno, keď zaznamenali osem kolízií. „K siedmim došlo v hlavnom meste a evidujeme ich ako škodovú udalosť,“ povedala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Čo bolo ich príčinou, preto polícia neriešila. Jedna dopravná nehoda sa v danom čase stala v Pezinku.

Poľadovica zrejme zohrala úlohu pri tragickej nehode, ku ktorej došlo v stredu pred siedmou ráno pri obci Matúškovo v okrese Galanta. „Vodič osobného auta dostal pravdepodobne šmyk na primrznutej vozovke a prešiel do protismeru, kde došlo k bočnému nárazu do dodávky,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Spolujazdec z dodávky pri prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Každý rok sa nájdu vodiči, ktorí podcenia prípravu na zimnú sezónu a používajú letné pneumatiky, dokiaľ ich neprekvapí poľadovica či sneh. Jazdia potom opatrnejšie, čo môže dopravnú situáciu zhoršovať.

„K nehodám dochádza počas zimy najčastejšie na cestách nižších tried, kde údržba nie je taká pravidelná. Na hlavných ťahoch býva kritický začiatok zimného obdobia. Vodiči nie sú zvyknutí na to, že sa horšie brzdí či zatáča do zákruty. Neskôr sa to upokojí,“ poukazuje riaditeľ Stella centra Viliam Brtáň.

Šoférov, ktorí myslia na včasné prezutie, podľa neho pribúda. Veľakrát ich však zastaví stav zimných pneumatík, na ktorých jazdili predchádzajúcu sezónu.

„Problémom je, že ich povinné použitie sa končí v období, keď už väčšinou na cestách nie je sneh a poľadovica. Nemôžu si tak všimnúť, že po odjazdenej sezóne sa jazdné vlastnosti na snehu a ľade zhoršili. Na začiatku ďalšieho zimného obdobia ich prekvapia v pneuservise vyhlásením, že ich pneumatiky už nemajú požadované vlastnosti,“ vysvetľuje riaditeľ Stella centra.

Doplnil, že vodiči by sa mali riadiť jednoduchou radou. Ak klesá teplota niekoľko dní po sebe pod sedem stupňov Celzia, treba pneumatiky jednoznačne prezuť už aj pred povinným termínom prezutia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #víkend #predpoveď počasia