Žilinská nemocnica je konečne ako z 21. storočia - vďaka darcom

Vankúše, prístroje, polohovateľné postele i celková rekonštrukcia detského pavilónu či vybudovanie nových ambulancií na oddelení urológie. To všetko získala nemocnica v Žiline, známa v minulosti nedôstojnými podmienkami na liečbu a hromadnými výpoveďami personálu, v poslednom období len vďaka nadáciám a darcom.

24.11.2016 12:00
žilina, nemocnica, pediatria Foto: ,
Budova, kde sídli pediatria a detská ortopédia, po rekonštrukcii.
debata (4)

Najväčšie zmeny dnes vidieť v Žiline na detskom pavilóne – zvonku i zvnútra. Vymenili netesniace okná, zateplili budovu, omaľovali fasádu, steny, vymenili podlahy, osadili automatické dvere. Žiadny nadštandard, ale dôstojné podmienky, aké majú byť v zdravotníckom zariadení 21. storočia. „To bola budova, ktorá nebola päťdesiat rokov opravovaná, nebolo do nej investované. Teraz je prakticky úplne nová. Exteriér i interiér. Nielen estetická stránka, ale aj ošetrovateľský proces je na inej úrovni,“ hovorí primár pediatrického oddelenia Juraj Kováčik.

Skončená rekonštrukcia zlepšila aj podmienky na urologickom oddelení. Mohli tu vzniknúť nové ambulancie, čakárne, ambulancia príjmu pacientov už nemusí byť v zóne operačného traktu. „Naši pacienti budú čakať a budú vyšetrení v dôstojných humánnych priestoroch,“ zhodnotil primár urológie Juraj Mikuláš, ktorý za lepšie podmienky na svojom oddelení bojoval päť rokov.

Obnova detského pavilónu a urológie stála 345-tisíc eur. Tieto peniaze však neposkytol zriaďovateľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, teda ministerstvo zdravotníctva. Pomoc musela prísť od nadácie žilinskej automobilky Kia, ktorá v tomto prípade suplovala úlohu štátu. „Takáto rekonštrukcia by nemala byť vecou nadácie, ale našej zdravotníckej politiky. Nadácia má umožniť niečo navyše, nie riešiť základné problémy,“ mieni primár Mikuláš.

Zmenil sa i interiér detského oddelenia, kde sú... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
nemocnica, detské oddelenie Zmenil sa i interiér detského oddelenia, kde sú vymenené okná, podlahy, sklá medzi lôžkovými izbami.

„Všetci vieme veľmi dobre, že tie zdroje sú limitované, ale urobíme všetko, aby sa určite v budúcnosti takéto rekonštrukcie diali,“ tvrdí medicínsky riaditeľ ministerstva zdravotníctva Boris Bánovský. Prioritu však majú iné projekty. „Momentálne sa zaoberáme kapitálovými výdavkami v oblasti prístrojovej techniky – centrálne tendre, takže to je momentálne prioritou,“ doplnil.

Zo štátnych peňazí bola v tomto roku dokončená modernizácia interného oddelenia žilinskej nemocnice, na ktorú vláda poskytla 590-tisíc eur ešte v októbri 2014. Túto rekonštrukciu si vybojovali sami zdravotníci z oddelenia, keď pre katastrofálne podmienky podali hromadné výpovede. Okrem toho nemocnica za 400-tisíc eur od štátu rekonštruuje cesty a parkoviská vo svojom areáli. Ďalšie štátne peniaze išli na výmenu podláh, opravu striech a prerobenie kúpeľní na gynekologickom oddelení.

Rekonštrukcia pediatrického pavilónu a urologického oddelenia trvala pol roka. Celkovo automobilka do prestavby aj iných oddelení v nemocnici od roku 2014 prispela sumou 720-tisíc eur. „Vyberáme si projekty, kde vidíme, že je najväčšia núdza. Naším cieľom je naozaj pomáhať a ukázať, že projekty sa dajú realizovať a efektívne využívať finančné prostriedky,“ povedal správca Nadácie Kia motors Slovakia Dušan Dvořák. Nadácia pritom nedala nemocnici finančnú hotovosť, ale priamo zabezpečila prestavbu priestorov. Takýto postup bol podľa vedenia nemocnice oveľa rýchlejší, ako keby dostali peniaze. „Nebyť tejto pomoci, tento rok by sme s prestavbou určite nezačali,“ povedal riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga.

Budova pred rekonštrukciou. Foto: Archív nadácie KMS
pediatria, žilina, nemocnica Budova pred rekonštrukciou.

Žilinskej nemocnici pomohli v tomto roku aj iné nadácie. Denník Pravda už vlani v seriáli Úspešní Slováci písal o deťoch zo združenia Priatelia stonožky, ktoré kreslia pohľadnice a všetky peniaze z ich predaja venujú nemocnici na nákup potrebných vecí a prístrojov. Tento rok to bolo 5 126 eur. Nemocnica za ne kúpila dva infúzne dávkovače pre novorodenecké oddelenie, vankúše a plachty pre interné a psychiatrické oddelenia. Žilinskí futbalisti z predaja dresov pomohli nemocnici zabezpečiť EKG prístroj, ktorý sa používa na diagnostiku zápalových ochorení srdca a porúch rytmu srdca. Využije ho pediatrická JIS-ka. Nadácia Spoločne pre región pomohla pediatrii zakúpiť prístroj na diagnostikovanie zápalových procesov. Švajčiarsky Rád maltézskych rytierov daroval žilinskej nemocnici 159 elektrických polohovateľných postelí a nočné stolíky. Boli už síce používané, ale aj tak prevyšovali domáci štandard.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica