Fandil som Clintonovej, priznáva exprezident Schuster

Bývalý prezident Rudolf Schuster je nabitý životným elánom, aký by mu mohli mnohí ľudia v tom dobrom zmysle slova závidieť. Vo funkcii hlavy štátu nie je už vyše dvanásť rokov, jeho program sa však vôbec nepodobá dňu, aký prežíva politik na penzii.

24.11.2016 18:53
Rudolf Schuster, redakcia Pravdy, Foto: ,
Exprezident Rudolf Schuster navštívil redakciu Pravda.
debata (11)

„Keby som mal obsadiť všetky besedy doma a v zahraničí, na ktoré ma pozývajú, tak by som iné ani nerobil. Musím si teda vyberať,“ prezradil vo štvrtok exprezident počas návštevy redakcie denníka Pravda.

Len v najbližších dňoch ho čaká beseda na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici či stretnutie so švajčiarskym veľvyslancom. Chystá sa aj na besedu do Rakúska. V sobotu sa v parku kúpeľov Štós zúčastní slávnostného odhalenia pamätníka básnikovi a spisovateľovi Ladislavovi Novomeskému. Pamätník bol vybudovaný práve na jeho návrh.

Vášňou bývalej hlavy štátu je fotografovanie a nakrúcanie dokumentov. Aktuálne má výstavu Štyri generácie Schusterovcov na Bratislavskom hrade. Návštevníci môžu vidieť fotografie, filmové dokumenty, výtvarné diela či suveníry brazílskych Indiánov počas výprav rodiny Schusterovcov v Južnej Amerike.

Na ďalekej Čukotke bol dvakrát a na vydanie už má pripravenú aj knihu. Rovnako aj dokumentárny film o plavbe okolo Špicbergov. V nemčine a v angličtine mu zase vyjde kniha spomienok. Poznamenal, že jeho knihy z ciest sa nedajú kúpiť, bezplatne ich venuje knižniciam a aj filmové dokumenty televízii.

Bývalý prezident nechcel byť zhovorčivý pri komentovaní vnútropolitickej situácie, rozhovoril sa však o nedávnych voľbách v USA. „Priznávam, fandil som Hillary Clintonovej,“ poznamenal. Myslí si, že nový prezident Donald Trump na rozdiel od volebnej kampane zmierni svoju rétoriku.

„Aj keď má americký prezident veľké právomoci, nie sú až také veľké, aby svojvoľne dirigoval armádu alebo tajné služby, a navyše bude aj pod kontrolou vlastných republikánov v Kongrese,“ uviedol.

Rudolf Schuster spomenul aj príhodu, keď spolu s manželom prezidentom Billom pricestovala Hillary na Slovensko ako prvá dáma. Keďže sa necítila dobre a kašľala, ponúkol jej svoju povestnú drienkovicu.

„Hovorím, pani Clintonová, nie som lekár, ale možno vám pomôžem,“ opísal s úsmevom situáciu. Nakoniec vypila pol deci 52-percentnej pálenky. „Zdvihlo ju to, ale už potom viac nezakašľala. Sám som bol prekvapený, až taký zázrak som nečakal,“ ukončil svoje rozprávanie Rudolf Schuster.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #redakcia Pravdy #Rudolf Schuster