Prichádza ochladenie, lyžiari sa dočkajú snehu

Predchádzajúce dni sme teplé kabáty odložili, ale v tých nasledujúcich sa nám opäť zídu. Po týždni, ktorý teplotami skôr pripomínal jar ako neskorú jeseň, sa počasie na Slovensku opäť zladí s kalendárom. Ochladí sa a vo vyšších polohách napadne sneh.

26.11.2016 07:00
pocasie, Foto: ,
Katarína priniesla Slovensku definitívnu zmenu počasia.
debata (1)

Predposledný novembrový týždeň, hlavne pondelok 21. a utorok 22. novembra, však menil údaje v historických tabuľkách. V oba po sebe idúce dni padli rekordy maximálnych denných teplôt, ktoré sa na Slovensku merajú od roku 1951. Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško hovorí, že v pondelok 21. novembra bola nameraná maximálna denná teplota 17,8 stupňa, v utorok 22. novembra dosiahla teplota vzduchu 17 stupňov Celzia.

Zároveň bolo od štvrtka 24. novembra až do odvolania v platnosti upozornenie pre mesto Banská Bystrica, ktoré sa týkalo prekročenia prachových častíc v ovzduší, tzv. informačného prahu pre prachové častice PM10. Ide o jemné častice prachu, ktoré sa môžu dostať do dýchacích ciest. Hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Sekerešová predpokladá, že dôvodom sú stavebné práce – meracia stanica hydrometeorolo­gického ústavu je totiž v blízkosti rozostavanej autobusovej stanice.

Katarína priniesla Slovensku definitívnu zmenu počasia. „Piatkový dážď bol začiatkom celkového procesu ochladzovania. Počas tohto víkendu ešte nebude nejaká veľká zima, no bude zamračené a denné teploty budú citeľne nižšie, ako boli začiatkom končiaceho sa týždňa. Kým doteraz ovplyvňovalo naše územie južné prúdenie vzduchu, teraz nás začne ovplyvňovať chladnejší vzduch od severu," vysvetlil dôvod zmien klimatológ.

Teploty nad nulou vystriedajú od nedele večer mrazy. Podľa Faška možno v prvých dňoch budúceho týždňa očakávať v severnejších častiach Slovenska už celodenné mrazy a nočné či ranné mrazy budú úplnou samozrejmosťou aj na juhu. O slovo sa hlásiaca zima však v druhej polovici týždňa mierne uvoľní svoj studený stisk.

Dobré správy pre lyžiarov

Klimatológ má dobré správy pre lyžiarov a prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk. V stredných a vyšších horských polohách by malo v nasledujúcich dňoch nasnežiť. „Mínusové teploty vzduchu vytvoria vhodné podmienky aj na výrobu technického snehu," podotkol Faško.

Predpovediam meteorológov sa tešia vo Vysokých Tatrách, kde dnes otvárajú lyžiarsku sezónu. Ako prvú otvoria zjazdovku Interski na Štrbskom Plese. „Už niekoľko dní si komunita snoubordistov stavia na zjazdovke prekážky a skúša novosezónne jazdenie. Rozhodli sme sa vyjsť v ústrety nedočkavým lyžiarom a otvoriť červenú zjazdovku Interski na prvé testovanie snehu. Na svahu je štyridsať centimetrov snehu a dobré podmienky na lyžovanie. Predpokladáme, že delá pôjdu od nedele v nonstop režime. Naším cieľom je pripraviť zjazdovky tak, aby sezóna odštartovala naplno v sobotu 3. decembra a aby sa nám podarilo v Tatrách otvoriť do Vianoc čo najviac zjazdoviek. Čo sa týka nasledujúceho týždňa, uvidíme, aký bude záujem o lyžovanie počas tejto soboty a nedele a podľa toho prispôsobíme prevádzku Interski v najbližších dňoch," uviedol šéf lyžiarskeho strediska na Štrbskom Plese Peter Tomko.

Ako bude

  • Sobota 26. novembra – Oblačno až zamračené, hmlisto. Denné teploty 6 až 11 stupňov Celzia.
  • Nedeľa 27. novembra – Oblačno až zamračené, dážď. Vo vyšších polohách sneženie. Nočné teploty 5 až 0, denné 3 až 7 stupňov Celzia.
  • Pondelok 28. novembra – Premenlivá oblačnosť, miestami sneženie. Nočné teploty –1 až –6, denné 0 až 5, na severe do –4 stupňov Celzia.
  • Utorok 29. novembra – Premenlivá, na severe veľká oblačnosť, miestami sneženie. Nočné teploty –3 až –9, denné 0 až 4, na severe do –4 stupňov Celzia.
  • Streda 30. novembra – Jasno až polojasno, na severe ojedinele snehové prehánky. Nočné teploty –4 až –9, denné –1 až –4 stupne Celzia.

    (zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh