Kiska hovoril s Gauckom o situácii v EÚ

Prezident Andrej Kiska sa v pondelok počas pracovnej návštevy v Berlíne stretol so svojím partnerom, spolkovým prezidentom Joachimom Gauckom.

12.12.2016 19:40
Gauck, Kiska Foto: ,
Nemecký prezident Joachim Gauck a slovenský prezident Andrej Kiska na archívnej snímke.
debata (147)

Diskutovali najmä o situácii v Európe a v Európskej únii. Uvádza sa to na oficiálnej stránke prezidenta. „Zdôraznili sme, že je nesmierne dôležité udržať Európsku úniu spolu, hľadať body, ktoré nás spájajú a nie body, ktoré nás rozdeľujú,“ uviedol po stretnutí Kiska s tým, že európske projekty je potrebné presadzovať v praxi, preniesť ich medzi ľudí.

Prezidenti sa zamýšľali tiež nad tým, prečo sa stráca dôvera ľudí v európsky projekt. Podľa ich názoru to v prvom rade spôsobuje populizmus politikov, ktorí Brusel často označujú za svojho nepriateľa, aby získali väčšiu popularitu doma vo svojej krajine. Krajiny EÚ podľa slov hlavy štátu rozdeľuje aj chýbajúca empatia. „Niekedy nám chýba empatia, vzájomné porozumenie a väčšia diskusia o tom, čo ktorú krajinu trápi a čo máme spoločne riešiť,“ uviedol Kiska s tým, že každá krajina v rámci Únie má na európsky projekt trochu iný pohľad. „Je nesmierne dôležité spolu o tom rozprávať a dávať riešenia, ktoré nás spoja,“ dodal Kiska podľa svojej oficiálnej stránky.

Andrej Kiska na stretnutí poďakoval nemeckému prezidentovi, ktorému sa v marci končí funkčné obdobie, za všetko, čo spravil pre Európsku úniu. „Pán prezident Gauck bol, je a určite vždy aj bude nositeľom hodnôt,“ zdôraznil prezident s tým, že hodnoty tolerancie, solidarity a porozumenia sú presne tie hodnoty, ktoré v Európe musíme presadzovať.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Joachim Gauck