Humanitárny konvoj zo Slovenska vezie pomoc do Sýrie

Najväčšiu časť pomoci, ktorá putuje do vojnou zmietaného sýrskeho Aleppa, tvoria zdravotnícke prístroje pre anestéziológov, servoventilátory - zariadenia k umelej pľúcnej ventilácii, monitor vitálnych funkcií pacienta.

14.12.2016 09:50
humanitarna pomoc, syria, Foto: ,
Do Sýrie putuje humanitárna pomoc zo Slovenska.
debata (19)

Ďalšiu časť materiálnej humanitárnej pomoci vyčlenili zo zásob rezortu vnútra a tvoria ju spacie vaky, uteráky, prikrývky a postele pre nemocnice v hodnote viac ako 27-tisíc eur. Časť pomoci poskytuje mimovládna organizácia Magna deti v núdzi, ktorá na mieste zabezpečí aj odovzdanie humanitárnej pomoci. Celková hodnota humanitárneho nákladu pre Sýriu je vyššia ako 127-tisíc eur.

Humanitárny konvoj s materiálom pre tri nemocnice, Bab Al Hawa, Aleppo Agrabat hospital a Atareb hospital odišiel ráno o 8:30 z logistickej základne Ministerstva vnútra SR vo Vajnoroch, vyprevadil ho štátny tajomník rezortu zahraničia Lukáš Parízek.

Vývoj v Sýrii dominoval aj rokovaniu európskych ministrov zahraničných vecí na ich zasadnutí Rady pre zahraničné veci (FAC) v Bruseli v pondelok 12. decembra. "Európska únia vidí svoju úlohu predovšetkým ako politický hráč a spoločne zdôrazňujeme potrebu negociovaného riešenia,“ povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Dodal, že ďalšou akútnou úlohou je humanitárna pomoc a snaha dostať ju tam, kde je potrebná.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #Aleppo