Fico: Útok v Berlíne bol namierený proti kultúrnej identite Európy

Predseda vlády SR Robert Fico zaslal sústrastný telegram nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej v súvislosti s útokom v Berlíne. Podľa neho išlo o útok proti kultúrnej identite Európy.

20.12.2016 10:43 , aktualizované: 11:50
Robert Fico Foto:
Predseda vlády SR Robert Fico vyjadril sústrasť s pozostalými obetí útoku na berlínskych vianočných trhoch.
debata (335)

Útok na ľudí na vianočných trhoch v Berlíne bol útokom proti kultúrnej identite Európy. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra. „Útok na ľudí, ktorí sa stretávajú na vianočných trhoch a pripravujú sa na Vianoce, považujem za útok proti kultúrnej identite Európy ako takej,“ povedal premiér Fico.

Hoci ešte v Nemecku prebieha vyšetrovanie a nemecké orgány pracujú s viacerými scenármi toho, čo sa v pondelok večer stalo, Slovensko pracuje s tým, že išlo o teroristický útok. Slovensko zároveň ponecháva druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme po prvýkrát v histórii zaviedli po marcových útokoch v Bruseli.

Premiér informoval, že od pondelkového večera je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a šéfom SIS Antonom Šafárikom. Slovensko tiež ponúklo spoluprácu nemeckým zložkám, tajné služby zbierajú a vyhodnocujú informácie a policajný zbor takisto prijme opatrenia. Prítomnosť policajných hliadok sa podľa Fica posilňuje o 50 percent.

Premiér tiež zopakoval svoje vyhlásenie, že nebude súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Podľa zatiaľ dostupných informácií išlo o migranta, buď z Pakistanu, alebo Afganistanu.

Premiér tiež vyslovil úprimnú sústrasť rodinám a blízkym mŕtvych a poprial skoré uzdravenie zraneným. Podľa doterajších informácii pri útoku zomrelo 12 ľudí, spomedzi 50 zranených sú niektorí vo vážnom stave. Opatrenia, ktoré Slovensko zatiaľ prijalo, považuje Fico za správne.

Premiér si myslí, že verejnosť bude čakať tvrdšiu reakciu a myslí si, že pohár trpezlivosti preteká. Ľudia chcú žiť v pokoji a bez strachu, dodal.

Na Slovensku platí zvýšený stupeň ohrozenia

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že na Slovensku stále platí druhý, teda zvýšený stupeň teroristického ohrozenia. Zároveň ale zdôraznil, že nemajú informácie o bezprostrednom ohrození Slovenska. "Robia sa preventívne opatrenia, aby sa akékoľvek riziko zmenšovalo.

Aktuálne bude na Slovensku hliadkovať bezmála 1 000 policajných hliadok, v bežnom režime ich je v službe 300," vysvetlil. Policajné hliadky budú na miestach, kde je zvýšený pohyb ľudí – vianočné trhy, obchodné centrá či dopravné uzly. Zvýšili sme monitorovanie hraničných priechodov, dodal minister.

Národné bezpečnostné analytické centrum bude zasadať a monitorovať situáciu 24 hodín denne. Takýto stav bude trvať do odvolania. Minister vnútra zároveň informoval, že v novembri získali informácie o možných útokoch v strednej Európe. Niektoré informácie sa vôbec nepotvrdili, v niektorých prípadoch sme urobili opatrenia, dodal Kaliňák.

V pondelok večer vošiel muž s kamiónom medzi návštevníkov vianočných trhov v Berlíne. Útok si podľa doterajších informácii vyžiadal 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami. Nemeckí vyšetrovatelia „pracujú s predpokladom“, že páchateľ tak urobil zámerne.

Miestna polícia zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov muž, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít. V kabíne kamióna sa našlo mŕtve telo muža, ktoré patrilo poľskému občanovi, ten však v čase incidentu vozidlo už určite neriadil.

335 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Robert Fico #Angela Merkelová #útok v Berlíne