Opravené pamiatky majú pritiahnuť turistov

Reprezentatívne pamiatky, ktoré patria medzi turisticky najnavštevovanejšie. Ministerstvo kultúry dá na ich rekonštrukciu väčší balík peňazí ako doteraz.

03.01.2017 15:00
Krásna Hôrka Foto:
Obnova hradu Krásna Hôrka je aktuálne v tretej etape, ktorá sa zamerala na reštaurovanie.
debata (2)

Rozhodlo sa, že vyššou sumou podporí modernizáciu Slovenskej národnej galérie v Bratislave, obnovu hradu Krásna Hôrka, dostavbu Múzea holokaustu v Seredi a prípravu rekonštrukcie historickej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave.

Rezort tento rok investuje do obnovy pamiatok 16 miliónov eur, čo je oproti roku 2016 takmer o šesť miliónov viac. "Domnievam sa, že ak takúto sumu, zhruba 12 miliónov eur, udržíme ďalšie roky, tak sa zásadným spôsobom posunie obnova pamiatkového fondu na Slovensku,“ uviedol minister kultúry Marek Maďarič.

zväčšiť Múzeum holokaustu v Seredi chce peniaze využiť... Foto: Martin Korčok
Sereď, Múzeum holokaustu Múzeum holokaustu v Seredi chce peniaze využiť aj na obnovu barakov a parkové úpravy.

Maďarič ešte v apríli tohto roku upozornil na potrebu prepojenia obnovy pamiatok na cestovný ruch. „Chceme, aby to malo logiku, aby sme sústreďovali prostriedky na dokončenie obnovy významných pamiatok,“ vysvetlil minister. Ich využitie na rôzne účely bude súčasťou pripravovanej stratégie obnovy pamiatkového fondu.

Takýto výber pamiatok oceňuje turistická sprievodkyňa v hlavnom meste aj zahraničí Soňa Svoreňová. Z pohľadu Bratislavy ju najviac teší investovanie do Slovenskej národnej galérie. „Jej súčasný stav je žalostný, či už z hľadiska vizuálneho, a tiež im zateká strecha, a teda umelecké pamiatky národného významu sú v ohrození,“ vymenúva Svoreňová.

zväčšiť Historická budova SND v Bratislave. Rezort dá... Foto: Robert Hüttner, Pravda
SND Historická budova SND v Bratislave. Rezort dá peniaze na vypracovanie projektu jej opravy.

Historická budova SND podľa nej potrebuje rekonštrukciu, keďže je súčasťou každej turistickej prehliadky mesta. „Fasádu budovy vidí každý turista, ktorý Bratislavou prechádza,“ hovorí. Múzeum holokaustu je zas dôležité z hľadiska spoločenského vývoja na Slovensku.

„Podstatné je najmä z pohľadu výchovy mládeže a detí,“ mieni Svoreňová. Krásna Hôrka je kľúčová pre rozvoj cestovného ruchu v Rožňavskom okrese. „Ide navyše o región s vysokou nezamestnanosťou, teda je dôležité obnoviť čo najviac jeho atrakcií,“ zdôrazňuje sprievodkyňa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #turistický ruch