V okresoch Martin a L. Mikuláš hrozia ľadové povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok výstrahu prvého stupňa pred ľadovými povodňami pre okresy Martin a Liptovský Mikuláš.

07.01.2017 11:18
debata (6)

Výstraha platí od 12:00 až do odvolania. Pre celé Slovensko zároveň platia výstrahy pred nízkymi teplotami. Pre stred a sever krajiny platí výstraha druhého stupňa, pričom teploty tu môžu poklesnúť na úroveň – 20 až – 28 stupňov Celzia. Pre zvyšok krajiny platí výstraha prvého stupňa, pri ktorej budú teploty dosahovať – 15 až –20 stupňov Celzia. Pre okresy na severe a v strede krajiny zároveň platí aj výstraha pred vytváraním snehových jazykov a závejov.

Najviac snehu napadlo na Orave, Kysuciach a v Tatrách

Od stredy sa zvýšila snehová vrstva na slovenských zjazdovkách o 5 až 20 centimetrov. Ako informovala Ľubica Styková zo spoločnosti SITOUR, najviac snehu pripadlo v oblasti Oravy, Kysúc a Vysokých Tatier. Výška snehu dosahuje prevažne 40 až 70 cm, na juhozápade Slovenska 25 až 30 cm, nad jeden meter snehu je v Lomnickom sedle, na Janovkách v Zuberci a na Roháčoch – Spálenej.

Vrstvu 25 až 40 cm snehu hlási Podbanské, 30 až 50 cm Vyšná Boca, pol metra Strednica – Ždiar, Látky, Vernár, Levočská dolina. 15 až 40 cm snehu je v Ski Blancu Ostrý Grúň a 40 až 50 cm v Košútke – Hriňovej.

Sneh je prachový až zmrznutý. Aj dnes môže dôjsť k prerušeniu prevádzky niektorých prepravných zariadení vplyvom silného vetra. Donovaly sú opäť otvorené, s výnimkou lanovky na Novej holi. Pre mrazivé počasie bude dnes v niektorých strediskách zrušené večerné lyžovanie. Sneženie vytvorilo aj dobré podmienky pre bežecké lyžovanie – upravené trasy sú v okolí Zuberca, Bachledovej doliny, na Táľoch, v Javorníkoch alebo Drienici, výška snehu dosahuje 15 až 30 cm.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima