Vláda súhlasí s jednokolovou voľbou županov

Vláda súhlasila s návrhom viacerých koaličných poslancov NR SR, ktorí chcú jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov.

11.01.2017 14:11
vláda Foto: ,
Vláda počas rokovania.
debata (25)

Zákonodarcovia zároveň chcú, aby sa regionálne voľby konali v rovnakom termíne ako komunálne, preto do parlamentu predložili návrh novely ústavy a tiež novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Cieľom novely ústavy je predĺženie volebného obdobia orgánov vyšších územných celkov pre jedny voľby na päť rokov, a to pre voľby, ktoré budú v roku 2017. Tým sa vytvorí možnosť, aby sa voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov vyšších územných celkov v roku 2022 mohli konať v jeden deň. Predkladatelia argumentujú, že zjednotením volebného obdobia možno vytvoriť právne podmienky pre to, aby sa voľby orgánov samosprávy obcí a vyšších územných celkov mohli konať v rovnakom čase.

„Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo mu v konečnom dôsledku nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch. Pre kandidátov a politické strany by mal takýto postup vyvolať kreatívnejšie programy a zlepšiť výber kandidátov pre jednotlivé funkcie,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci Vladimír Faič, Martin Glváč, Tibor Glenda, Gábor Gál, Andrej Hrnčiar, Dušan Jarjabek a Martin Nemky.

Existujú však obavy, že jednokolové voľby môžu posilniť extrémistov. Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča to je teória. „Ako zdôvodníte, že dnes je županom v Banskej Bystrici Marian Kotleba? Dostal sa tam dvojkolovou voľbou,“ povedal Maďarič s tým, že pri voľbách rozhoduje viacero faktorov a aj pri dvojkolových voľbách môže nastať prekvapenie, kto sa napokon predsedom VÚC stane. „Myslím si, že ak neextrémistickým politickým stranám záleží na tom, aby nevíťazili extrémisti, tak majú konať v tom zmysle a nevyhovárať sa. Sú iné možnosti a nástroje, ako nedopustiť výhru extrémistov,“ povedal Maďarič. Nemyslí si však, že šetrenie peňazí je jediný argument. „Demokracia niečo stojí,“ dodal.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v súvislosti s návrhom na prípadne volebné zmeny uviedla, že prínos kumulácie volieb je zrejmý. Nejde len o financie, ale aj o zvýšenie volebnej účasti, dodala. V súvislosti s návrhom na zrušenie druhého kola pri voľbe županov ministerka konštatovala, že ona nie je špeciálnym zástancom ani jedného modelu a vníma návrh na zrušenie druhého kola ako legitímnu úvahu. Nie je si istá, či je to dvojkolová voľba, ktorá zabráni nástupu Mariana Kotlebu. Zdôraznila, že v tomto smere treba sústredenú politickú prácu bez ohľadu na to, či budú jednokolové alebo dvojkolové voľby.

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú taktiež posunuli poslanci do druhého čítania, má stanoviť jednokolovú voľbu predsedu samosprávneho kraja. Poslanci v návrhu pripomínajú, že pravidlo jednokolovej voľby sa uplatňuje aj pri voľbách starostov obcí a primátorov miest, pričom postavenie a zodpovednosť primátorov veľkých krajských miest sú porovnateľné s postavením a zodpovednosťou predsedov samosprávnych krajov.

Zmenou zákona by podľa predkladateľov došlo k významnej úspore peňazí. Napríklad vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa približne 2,4 milióna eur.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #volebné zákony