Slota dostal za jazdu pod vplyvom návykovej látky prísnejší trest

Krajský súd v Žiline vymeral Jánovi Slotovi za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky trest odňatia slobody štyri mesiace s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 24 mesiacov.

21.02.2017 13:44 , aktualizované: 15:39
Slota Foto: ,
Ján Slota
debata (19)

V platnosti ponechal aj pôvodné rozhodnutie prvostupňového súdu o zákaze šoférovania na šesť rokov.

Vlani v novembri Okresný súd Žilina uznal niekdajšieho šéfa národniarov vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a uložil mu peňažný trest 6 000 eur a ako prípadný náhradný trest, ak by nezaplatil peňažný trest, pol roka väzenia. Zároveň mu na šesť rokov zakázal viesť motorové vozidlo.

Prokurátor považoval tento trest za nedostatočný a podal voči nemu odvolanie. Krajský súd v Žiline dnes zrušil rozsudok Okresného súdu v Žiline v časti o výroku o peňažnom treste a namiesto 6 000 eur ho odsúdil na štyri mesiace väzenia s podmienečným odkladom na 24 mesiacov. Trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo vo výmere šesť rokov považoval za primeraný a ponechal ho v platnosti.

„Myslím si, že toto je dobrá správa pre všetkých vodičov v Žiline a okolí, že môžu bezpečne jazdiť a nebudú ohrození touto osobou. Prokuratúra navrhovala uloženie prísnejšieho trestu, ale s uloženým trestom je spokojná. Najmä vzhľadom na to, že ide o kombináciu trestu zákazu činnosti, ako aj podmienečného trestu odňatia slobody,“ povedal prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.

Obhajca Slotu Pavol Kuric uviedol, že rozsudok krajského súdu zobrali na vedomie a na prípadných ďalších krokoch sa dohodnú s klientom.

Odmietol sa podrobiť dychovej skúške

Nehoda sa stala 18. januára 2016 na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou, pri odbočke na Lietavskú Svinnú a Babkov. Svedkovia nehody priamo na mieste hovorili, že expolitik na Porsche Cayenne narazil pri križovatke do pred ním idúceho Audi A6 a to následne do Suzuki SX4. Jeden z účastníkov Pravde po nehode povedal, že bývalý primátor mu „núkal peniaze a chcel sa dohodnúť priamo na mieste nehody“.

Nik nebol vážne zranený. Po nehode Slotu previezli na urgentný príjem do Žiliny, pretože sa necítil dobre. Odmietol sa podrobiť dychovej skúške, odmietol aj odobratie vzorky krvi.

V máji mu sudkyňa trestným rozkazom vymerala ročný podmienečný trest a 6-ročný zákaz šoférovať, no Slotov obhajca aj prokurátor sa odvolali.

Dopravné nehody Jána Slotu:

  • 3. október 2004 – dopravná nehoda pri Sverepci, pri ktorej bol jeden človek ľahšie zranený, nik z vodičov nenafúkal
  • 9. mája 2013 – v Čadci Jána Slotu zadržala policajná hliadka, fúkať odmietol, o rok neskôr ho súd potrestal pokutou 3-tisíc eur a ročným zákazom viesť motorové vozidlo, trest mu už uplynul, vodičský preukaz mu vrátili v máji 2014
  • 5. augusta 2015 – v Bratislave bol účastníkom nehody, skúška na alkohol bola negatívna
  • 18. januára 2016 – dopravná nehoda troch vozidiel pri Žiline, medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou, Slota odmietol fúkať aj vyšetrenie krvi, 10. novembra mu súd uložil 6-tisíc eur peňažný trest a zákaz viesť akékoľvek motorové vozidlo na šesť rokov, prokurátor sa proti trestu odvolal, nie je teda právoplatný

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #šoférovanie #Ján Slota