Na pultoch hypermarketov nájdeme viac lokálnych potravín

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa dohodlo s väčšinou obchodných reťazcov na poskytnutí časti svojich pultov na prezentáciu špecialít od lokálnych výrobcov.

27.02.2017 12:34
debata (2)

Agrorezort tak chce zvýšiť šance pre malých regionálnych výrobcov na zviditeľnenie svojich produktov. Lokálni výrobcovia budú môcť dodať potraviny do maloobchodov do okruhu 50 kilometrov. Informoval o tom hovorca MPRV Vladimír Machalík.

„Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožnia malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia budú mať širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti s prácou v systéme dodávok do maloobchodných sietí. Lokálni výrobcovia tak budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca a to do vzdialenosti 50 kilometrov od miesta ich výroby.

Ako ďalej MPRV priblížilo, navrhovaná aktivita bude mať pozitívny vplyv aj vo zvýšení sebestačnosti výroby potravín v krajine a je súčasťou stratégie rezortu na podporu malých a stredných farmárov a spracovateľov. „Model bude zároveň slúžiť aj ako pozitívny príklad pre ostatné subjekty, ktoré by chceli začať s výrobou, ale nevedia ako,“ uviedol Machalík a dodal, že cieľom ministerstva pôdohospodárstva je, aby sa regionálne potraviny dostali na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc.

Agrorezort už začal pracovať na výbere vhodných dodávateľov a vyberie najviac sto záujemcov, ktorí spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku. Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #slovenské potraviny #ministerstvo pôdohospodárstva