Fico volal šéfovi VšZP: Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte

Premiér Robert Fico telefonoval riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavovi Kočanovi. V rozhovore ho požiadal, aby zahodil do koša celý ozdravný plán poisťovne, ktorá sa topí v dlhoch.

07.03.2017 16:43
debata (309)

Kočana dopredu upozornil, že rozhovor je nahrávaný. „Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte,“ spýtal sa nahnevaný Fico šéfa štátnej poisťovne.

Upozornil ho, že teraz bude musieť on zase vysvetľovať verejnosti, že poisťovňa nebude preplácať nejaké plienky. „Vážne vás chcem poprosiť, stiahnite celý ten nezmyselný ozdravný plán. Ak máte na kom šetriť, tak šetrite na vašich ľuďoch. Autách, sekretárkách a nie na starých ľuďoch,“ vyzval Fico Kočana.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) skončila vlaňajší rok s rekordným dlhom okolo 200 miliónov eur. Úrad pre dohľad preto pre ňu schválil ozdravný plán. V ňom v rámci šetrenia navrhuje aj také legislatívne zmeny v zákonoch, ktoré by znamenali napríklad vyradenie plienok pre ležiacich pacientov z kategorizačného zoznamu, čiže už by ich nehradili zdravotné poisťovne.

Premiér nahrávku rozhovoru zverejnil na Facebooku, celý telefonát si môžete pozrieť aj vypočuť.

„Neprejde vám šedý zákal, neprejde vám hepatitída ani žiadne plienky. Nič také by som nemohol odsúhlasiť,“ vyhlásil Fico. Zdôraznil, že bude robiť všetko pre to, aby mal minister zdravotníctva Tomáš Drucker dosť peňazí a vedel situáciu riešiť.  

Kočana podľa jeho slov mrzí, že návrh ozdravného plánu, ktorý predložila VšZP ministerstvu zdravotníctva, sa stal mediálnou témou. „Nabudúce to určite urobíme inak,“ zdôraznil. Fico ho v tejto súvislosti na záver požiadal, aby ďalšie návrhy predložil najprv jemu a poradil sa s ním.

© Autorské práva vyhradené

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Miroslav Kočan