So Slovenkami sa najviac obchoduje v Británii

Pod zámienkou práce sú ročne zo Slovenska vylákané desiatky žien. S vidinou dobrého zárobku odchádzajú do Veľkej Británie, kde končia ako obete sexuálneho vykorisťovania. Polícia tvrdí, že odhaľovať tieto zločiny sa jej darí čím ďalej tým viac. Pomáhajú jej pritom kolegovia z iných krajín.

10.03.2017 11:00
debata (26)

Slovenská polícia vlani zaznamenala výrazný nárast odhalení obchodovania s ľuďmi. Kým v roku 2015 to bolo 10 prípadov, o rok neskôr ich štatistika evidovala už 29. Počet zistených obetí medziročne stúpol o 70 %. Obeťami aj zločincami sú prevažne Slováci.

Vo väčšine prípadov už bolo začaté trestné konanie, v ktorom je stíhaných 77 páchateľov. Obchodovanie s ľuďmi riešila polícia v štyroch oblastiach – sexuálne vykorisťovanie, pracovné vykorisťovanie, nútené žobranie a nútené sobáše. Jednoznačne najviac obetí v troch z nich, okrem žobrania, bolo z Veľkej Británie. Na druhom mieste je Nemecko a nasleduje Rakúsko. Nútené žobranie sa výhradne deje v Nemecku a Rakúsku.

„Slovenská republika vo vzťahu k problematike obchodovania s ľuďmi je krajinou zdrojov, odkiaľ pochádza najviac obetí. Zároveň je to krajina, odkiaľ pochádza väčšina páchateľov tejto trestnej činnosti,“ uviedol riaditeľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Adrián Begáň.

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii iniciovala zriadenie dvoch spoločných medzinárodných vyšetrovacích tímov. Výsledkom spoločnej práce s anglickou metropolitnou políciou v Londýne sú obvinenia vznesené voči 13 osobám. O štyroch z nich už rozhodol britský kráľovský súd, pričom dvoch hlavných páchateľov, Slováka a Pakistanca, odsúdil na trest odňatia slobody zhodne na 10,5 roka.

Pri spoločnej akcii slovenských, škótskych a waleských vyšetrovateľov z 13. februára tohto roku sa polícii podarilo zadržať 9 páchateľov trestného činu obchodovania s ľuďmi. Ich obeťami bolo 12 mladých dievčat najmä z východného a juhu stredného Slovenska, ktoré boli nútené do vydaja s občanmi Indie a Pakistanu, aby boli následne sexuálne zneužívané.

Ďalších 5 páchateľov obchodovania s ľuďmi sa polícii podarilo odhaliť v spolupráci s Holandskom.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #obchod so ženami #obchod s ľuďmi #Slovenky