Pat o podobu Ústavného súdu by sa mohol skončiť

Situácia okolo nevymenovaných kandidátov na sudcov Ústavného súdu by sa mohla pohnúť po stanovisku Benátskej komisie, na ktorú sa pred časom obrátil prezident Andrej Kiska.

12.03.2017 20:00
debata (75)

Komisia odporučila rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že prezident si má vybrať z kandidátov, ktorých zvolil parlament. Teraz je však na rade Ústavný súd, aby rozhodol o sťažnosti piatich nevymenovaných kandidátov na post sudcu Ústavného súdu.

„Prezident bude konať ihneď, ako Ústavný súd v súlade s odporúčaním Benátskej komisie odpovie, či jeho rozhodnutia o ich nevymenovaní boli opodstatnené, a ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále oficiálne kandidátmi na sudcu či sudkyňu Ústavného súdu,“ uviedol prezidentov hovorca.

Čakalo sa viac

V každom prípade, ak hlava štátu od stanoviska Benátskej komisie čakala viac, nestalo sa. "Odpoveď Benátskej komisie, žiaľ, nie je takým silným impulzom, aby sme raz a navždy vyriešili patovú situáciu. Napriek tomu pre­zident rešpektuje stanovisko a je pripravený ko­nať tak, ako verejne sľúbil,” dodal hovorca hlavy štátu.

Prezident však privítal odporúčanie komisie, aby Národná rada novelou ústavy sprísnila podmienky a proces výberu kandidátov na sudcov Ústavné­ho súdu.

„Ústavný súd je orgánom, ktorý dáva konečné rozhodnutia vo veciach ústavy, dokonca aj v ústavných sporoch s prezidentom,“ pripomenula jeden zo záverov komisie Martina Ferencová, hovorkyňa Ústavného súdu. Rozhodnutie v prípade sťažností piatich nevymenovaných kandidátov Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu, Miroslava Duriša, Jany Laššákovej a Jána Bernáta bude preto mimoriadne dôležité.

Najprv treba vyriešiť situáciu

„Je nepochybné, že výsledky komisie sú iné, ako očakával prezident,“ konštatoval šéf ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej (Smer). Benátska komisia prezidentovi pripomína, že rozhodnutia Ústavného súdu treba rešpektovať. „Nie je oprávnený vymenovať menej ako polovicu kandidátov navrhnutých Národnou radou, a to ani vtedy, ak je presvedčený, že existujú závažné pochybnosti o ich schopnosti vykonávať funkciu sudcu Ústavného súdu,“ dodal Madej.

Zároveň zdôrazňuje, že je potrebné vyriešiť kritickú situáciu so sudcami, potom možno diskutovať o zmene pravidiel pri vymenúvaní kandidátov. „Verím preto, že konanie na Ústavnom súde nebude trvať dlho,“ uzavrel Madej.

Ústavný súd nie je v súčasnosti kompletný, má len desať členov namiesto trinástich. Kiska troch sudcov už takmer tri roky odmieta vymenovať z parlamentom navrhnutých kandidátov. Predseda parlamentu Andrej Danko v januári uviedol, že nemôže vyhlásiť ďalšie kolo volieb nových kandidátov, keďže parlament si svoju povinnosť splnil.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Benátska komisia #Ústavný súd SR