Na ukrajinskej hranici a letiskách budú od piatka intenzívne kontroly

Policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou a slovenských medzinárodných letiskách začnú od piatku kontrolovať všetkých cestujúcich mimo schengenskú hranicu.

06.04.2017 12:44
debata (5)

Systematicky doposiaľ kontrolovali len štátnych príslušníkov tretích krajín, po novom už touto kontrolou prejde aj každý občan Európskej únie.

Je to odozva na teroristické útoky spáchané v posledných rokoch v členských štátoch a zmeny platia v každej členskej krajine.

Ako uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, v praxi to bude znamenať, že každý cestujúci mimo schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad a policajt ho skontroluje v medzinárodných a národných databázach.

Občania únie doteraz prechádzali vyhradeným pruhom a pasy predkladali len na nahliadnutie, skontrolovali len niektorých. Aj keď výsledok z informačných systémov bude už do niekoľkých sekúnd, treba rátať s nárastom čakacích lehôt a prispôsobiť tomu plánovanie svojej cesty, upozornil Slivka.

Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi únie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #letiská #hraničné kontroly #Ukrajina