Poplach na 56 súdoch

Zbytočné komplikácie pre všetky okresné súdy, jeden krajský, exekučný a niekoľko okresných úradov po celom Slovensku.

10.04.2017 18:55
debata (13)

Okolo deviatej hodiny nariadili policajti evakuáciu stoviek ľudí z viac ako 50 budov. Reagovali na telefonát o uloženej bombe. Podľa informácií polície ju anonym nahlásil na linke 158, ale nešpecifikoval, na ktorom súde. Bezpečnostné opatrenia museli prebehnúť všade, výbušninu nikde nenašli.

„Policajti natiahli okolo budovy pásku a so psami prehľadávali celú budovu. Museli sme všetci zamestnanci opustiť priestory, nesmel tam byť nikto, prerušili sa aj pojednávania a asi dve hodiny sme museli čakať von,“ približila situáciu zamestnankyňa súdu na západe Slovenska. Skoro na každom súde pracuje okolo stovky ľudí, okrem toho sa tam nachádza aj verejnosť. Prehliadku jednej budovy vykonáva približne 30 príslušníkov policajného zboru.

Vstup do budovy súdov je pritom prísne kontrolovaný. Justičná stráž prehliada obsah tašiek či kabeliek a taktiež sa každý musí preukázať občianskym preukazom. Na Slovensku je 54 okresných súdov, v Banskobystrickom kraji prešiel kontrolou aj novozriadený exekučný súd. Podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva v Trnave Martiny Kredatusovej boli pyrotechnické prehliadky v celom kraji ukončené okolo obeda s negatívnym výsledkom. Podobne reagovala polícia vo všetkých župách. „Ani pri jednej prehliadke nebol nájdený žiadny výbušný nástražný systém,“ skonštatovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. V Trenčianskej župe prehľadávali pyrotechnici aj okresné úrady, pretože sídlia v rovnakých budovách ako súdy. Väčšina okresných úradov v Považskej Bystrici, Novom Meste nad Váhom a Žiari nad Hronom podľa ministerstva vnútra nebola dostupná pre verejnosť.

Trestné stíhania za šírenie poplašnej správy vedie polícia podľa krajov. Ak vypátra anonyma, v prípade preukázania viny mu hrozí väzenie na jeden až päť rokov. Ak však konaním ochromí činnosť štátneho orgánu, trest sa zvyšuje na tri roky až osem rokov.

Podobná situácia sa opakuje už po niekoľký raz. Krajské súdy neznámy anonym paralyzoval ešte začiatkom tohto roka. Polícii oznámil, že na krajskom súde je bomba. Keďže neuviedol, na ktorom, bezpečnostné opatrenia prebehli na všetkých ôsmich. Pyrotechnici nič nenašli. Najviac hlásení dostal od začiatku roka košicky súd, a to už dvanásť. Evakuovali ho trinástykrát. Košickí policajti už vedú trestné stíhanie za šírenie poplašnej správy.

Anonymné hlásenia sa množili aj vlani. V novembri pyrotechnici prehľadávali súdy v Bratislave, Košiciach a Trnave. V tom čase sa tam nachádzalo približne 300 zamestnancov. V júli bola nahlásená bomba v Justičnom paláci v Bratislave. Sídli tam okresný aj krajský súd. Výbušnina v paláci nebola.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #poplach