Epidémiu osýpok máme za dverami - na Morave

Ešte nikdy sme epidémiu osýpok nemali tak blízko ako teraz. Severná Morava, ktorá susedí so žilinským regiónom, hlási už viac ako 40 prípadov, z toho je 23 detí do jedného roka.

15.04.2017 09:00
debata (31)

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas nevylučuje, že ochorenie sa môže objaviť aj u nás. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker uviedol, že situáciu treba sledovať. Odborníci v tejto súvislosti opäť poukazujú na súvis s nižšou preočkovanosťou populácie.

Krajská hygienická stanica Moravskosliezskeho kraja v Ostrave tento týždeň eviduje 45 prípadov, pritom dva týždne dozadu ich bolo len trinásť. „Tridsaťšesť už bolo laboratórne potvrdených, na výsledky deviatich sa ešte čaká,“ povedala riaditeľka hygienikov Helena Šebáková.

Najviac chorých je v Ostrave – 36, jeden infikovaný je v okrese Frýdek-Místek, dvaja sú z okresu Opava a po tri prípady hlásili z okresov Karviná a Nový Jičín. Ide o 25 detí, z toho 23 neočkovaných pre nízky vek a 20 dospelých, z nich sedem zdravotníkov. Českí hygienici už alarmovali lekárov aj nemocnice a nariadili protiepidemio­logické opatrenia, a to nielen u osôb, ktoré boli v kontakte s chorými, ale aj u personálu nemocnice, kde sú pacienti hospitalizovaní.

Podľa českého ministerstva zdravotníctva aj u nich klesá záujem o očkovanie. „Ešte v roku 2012 dosahovala preočkovanosť v Českej republike hranicu viac ako 98 percent, ku koncu roku 2015 to bolo už len 93 percent,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo. Administratívna kontrola navyše poukázala na významné rozdiely v preočkovanosti medzi jednotlivými regiónmi. „Neustále sa znižujúca úroveň preočkovanosti českej populácie a nepriaznivá epidemiologická situácia v Európe by mohli viesť k opätovnému nárastu ochorení, tomu nasvedčuje aj trend chorobnosti tento rok,“ uviedol český rezort zdravotníctva.

Okres Ostrava je v tesnej blízkosti s okresmi Čadca aj Žilina. Tisícky ľudí zo Slovenska tam denne dochádzajú za prácou aj nákupmi. Regionálni hygienici situáciu s osýpkami tesne za hranicami monitorujú.

„Všetci naši lekári v regióne sú oboznámení s tým, aby okamžite hlásili výskyt ochorenia,“ povedala regionálna hygienička v Čadci Xénia Lukáčová. Zaočkovanosť na Kysuciach je podľa nej celkom dobrá, dosahuje 95 percent. To je hranica, pri ktorej je kolektívna imunita ešte zachovaná.

„Sme pripravení odpovedať na otázky lekárov, čo treba robiť, ak by sa ochorenie objavilo v ambulancii,“ informovalo epidemiologické oddelenie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline. „Lekári sú povinní hlásiť aj podozrenie, okamžite budú vykonané laboratórne testy, ktoré ho buď potvrdia, alebo vyvrátia,“ uviedlo v stanovisku. V regióne za posledných dvadsať rokov zaznamenali iba jedno ochorenie. Osýpky mal dospelý muž, ktorý sa nakazil v Anglicku.

Hlavný hygienik: Teoreticky je možný vznik malých epidémií

Hlavný hygienik Mikas nevylučuje, že sa osýpky objavia aj u nás. „Vírus tohto ochorenia stále cirkuluje v populácii. Vzhľadom na pokles zaočkovanosti proti osýpkam v Slovenskej republike je teoreticky možný vznik malých epidémií, ak dôjde k importu osýpok do nezaočkovanej komunity,“ povedal.

„Verím, že nie sme na tom tak zle, ani všeobecne so zaočkovanosťou, že by mala vzniknúť nejaká pandémia,“ uviedol minister zdravotníctva Drucker. Zároveň však pripustil, že v regiónoch s nižšou zaočkovanosťou, ako je napríklad Bratislavský kraj, sa ochorenie môže rozšíriť. 

Pediater: Začiatky ochorenia sú nešpecifické

Podľa pediatra Mária Mora je objavenie sa osýpok u nás viac ako pravdepodobné. „V tomto prípade ich máme bezprostredne za dverami. Myslím si, že sa nejaké prípady objavia, teraz ide skôr o to, v akom množstve a rozsahu,“ dodal. Pripomenul pritom, že osýpky dnešní lekári nepoznajú, a preto ich možno nebudú vedieť rozpoznať.

„Osobne som sa s osýpkami ešte nestretol, hoci poznáme príznaky ochorenia. Lekár ich nemusí jednoznačne diagnostikovať, pretože začiatky ochorenia sú nešpecifické,“ mieni. Nerozpoznané ochorenie potom môže viesť k ďalšiemu šíreniu.

Osýpky – vážne vírusové ochorenie

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení detského veku. Začínajú sa nádchou, kašľom, zápalom spojiviek, zvýšenou teplotou. Potom sa objavia vyrážky, najprv za ušami, potom na tvári a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíria na celé telo.

Primár detského oddelenia v nemocnici v Čadci Jozef Marec si myslí, že osýpky sú pre dieťa veľmi nebezpečné. „Nezriedkavý je zápal pľúc, oveľa menej sa vyskytuje meningoencefalitída (zápal mozgu a mozgových blán),“ povedal. Ako veľmi obávanú komplikáciu osýpok spomenul chronické ochorenie mozgu, ktoré sa môže prejaviť aj o niekoľko mesiacov či rokov a je typické neurologickým a psychickým postihnutím, ktoré pomaly postupuje a končí sa zlyhaním životných funkcií.

Posledná zaočkovanosť u nás bola vlani v auguste

Hlavný hygienik Mikas v súvislosti s diagnostikou osýpok zdôraznil potrebu zvýšenej ostražitosti najmä praktických lekárov pre deti a dorast a pre dospelých. Rodičia, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, by mali podľa jeho slov kontaktovať svojho pediatra. V súčasnosti sa používa tzv. trivalentná očkovacia látka – proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR). Prvá dávka sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá vo veku 11 rokov.

Posledná kontrola zaočkovanosti detí u nás bola vlani v auguste. Výsledky prekročili hranicu 95 percent, s výnimkou základného očkovania proti osýpkam. Najhoršie sú na tom Bratislavský, Trenčiansky, Banskobystrický a Košický kraj.

Hygienici však už tento rok zaregistrovali zvýšený záujem o očkovanie proti osýpkam u nás, a to zrejme v súvislosti s informáciami o epidémii osýpok v Rumunsku a v priľahlých oblastiach Maďarska.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #Morava #osýpky