Ministerstvo vnútra poskytlo dotácie na prevenciu kriminality

Ministerstvo vnútra zverejnilo prvé dotácie poskytnuté na prevenciu kriminality na rok 2017.

15.04.2017 12:17
debata (5)

Podľa Centrálneho registra zmlúv dostane občianske združenie Brániť sa oplatí 60 000 eur. Združenie sa zaoberá napríklad aktivitami na ochranu seniorov pred podvodnými predajcami alebo nebankovými subjektmi. Čiastku 18 000 eur poskytol rezort občianskemu združeniu Rada mimovládnych organizácii Rómskych komunít. Tá zastrešuje viac ako 120 občianskych združení a zaoberá sa napríklad protidrogovým vzdelávaním Rómov alebo informačným poradenstvom, 12 500 eur v rámci dotácii dostane občianske združenie Šport a zdravie. To podľa svojej internetovej stránky propaguje šport a zdravý životný štýl medzi deťmi, mládežou a širokou verejnosťou.

Ministerstvo vnútra na dotácie v rámci prevencie kriminality pre tento rok vyčlenilo 1 328 000 eur, pričom na jeden projekt je možné poskytnúť maximálne 66 000 eur. Ako prioritné oblasti podpory rezort pre tento rok vyčlenil – znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, zvyšovanie bezpečnosti miest a obcí, prevenciu kriminality v rizikových skupinách a pomoc obetiam trestných činov.

Vláda SR v novembri minulého roku schválila novú Stratégiu prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v Slovenskej republike na roky 2016 – 2020. V rámci nej sa má štát zamerať na javy, ako napríklad kriminalita vo virtuálnom prostredí, netolizmus (závislosť od nových informačných technológií), vysoká zadlženosť obyvateľstva alebo problém finančnej gramotnosti. Preventívne aktivity a opatrenia stratégie majú byť zamerané na samotné osoby, prípadne cieľové skupiny ako páchatelia, obete alebo potenciálni páchatelia a obete, alebo na kriminogénne faktory, to znamená situácie, príčiny a podmienky páchania kriminality. Aktivity stratégie by podľa dokumentu mali byť financované zo štátneho rozpočtu, ale aj z rozpočtov samospráv, z fondov Európskej únie a iných dostupných zdrojov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #ministerstvo vnútra