Paušálne výdavky exekútora sú 60 eur mesačne

Náhodný výber exekútora, zníženie ich odmien a zároveň trov pre dlžníka či elektronické exekučné konanie. Tieto zmeny začali platiť pri exekúciách od apríla.

18.04.2017 07:00
debata (1)

Ministerstvo spravodlivosti si od zmien sľubuje férovejšie exekučné konania s vyrovnanejšími vzťahmi medzi súdmi, exekútormi, veriteľmi a dlžníkmi.

Rezort exekútorom vyhláškou stanovil paušálne výdavky. Tá ruší ich minimálnu odmenu a paušálne trovy exekútora stanovuje na 60 eur mesačne. V prípade, ak dlžník zaplatí do 15 dní od oznámenia exekúcie svoje dlhy, trovy mu klesnú na polovicu, teda 30 eur.

Až 70 percent z vyše troch miliónov prípadov, ktoré ležia na súdoch, sú zrelé na zastavenie.
Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti

Takto sú trovy exekúcie podľa rezortu spravodlivosti predvídateľné pre dlžníka a aj pre veriteľa. Doteraz platilo, že sa aj pri nízkych dlžných sumách napríklad 20 eur výdavky na exekúcie vyšplhali až na 120 eur. V súčasnosti už odmena exekútora nebude môcť presiahnuť výšku vymáhaného nároku.

Exekútorka a hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová hovorí, že stanovením paušálnych výdavkov pre exekútorov dochádza k zjednodušeniu. Súdny exekútor pri zastavení exekúcie nebude prácne preukazovať každé poštovné, každú obálku a súd o tom nebude rozhodovať.

„Sú však spôsoby výkonu exekúcie, keď výdavky môžu byť omnoho vyššie, ako je suma paušálu. Ide o predaj hnuteľných vecí, nehnuteľností, podniku alebo exekúcia na nepeňažné plnenia, ktoré nie sú kryté paušálnymi výdavkami. Vtedy sa nepoužije ustanovenie o paušáloch, ale uplatnia sa skutočné trovy exekúcie,“ upozorňuje Kolesárová.

Zmeny nastali aj v prípade dlhov voči Sociálnej poisťovni. Už nebude na exekúciu potrebovať exekútora. Na účet dlžníka bude môcť siahnuť aj bez neho. O nových exekúciách od začiatku apríla rozhoduje iba jediný súd s celoslovenskou pôsobnosťou pri Okresnom súde v Banskej Bystrici.

Centralizácia exekučnej agendy má odbremeniť ostatné súdy, ktoré by sa mali viac venovať tomu, na čo sú určené – rozhodovaniu sporov. Na 53 okresných súdoch však zostáva väčšina z troch miliónov začatých exekúcií. Tie na týchto súdoch aj dobehnú.

Na súde v Banskej Bystrici bude pracovať 14 sudcov a 118 štátnych úradníkov patriacich priamo pod aparát súdu. Po novom bude možné konanie zastaviť po troch rokoch, počas ktorých bola exekúcia neúspešná. Pri dlhoch do 2-tisíc eur bude môcť dlžník požiadať o splátkový kalendár.

Ten bude schválený automaticky. Podmienkou je, aby dlžník peniaze splatil do desiatich mesiacov a prvá splátka musí byť najmenej päťdesiat eur. Len pri dlhoch nad 2-tisíc eur, keď dlžník požiada o splátkový kalendár, tak to bude musieť schváliť exekútor a veriteľ.

Rezort spravodlivosti si od prijatých zmien sľubuje nielen cestu von z dlhovej špirály, ale aj odbremenenie súdov. Podľa štatistiky za prvý polrok vlaňajšieho roku najväčšiu exekučnú agendu majú súdy patriace pod Krajský súd v Košiciach. Tam je nerozhodnutých vyše 582-tisíc exekučných konaní. Druhé v zaťaženosti sú súdy spadajúce pod Krajský súd v Bratislave. Na nich leží vyše 470-tisíc vecí.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla zdôraznil, že tisícky týchto spisov spočívajú na súdoch roky. „Až 70 percent z vyše troch miliónov prípadov, ktoré ležia na súdoch, sú vlastne prípady, ktoré sú (ak tam ležia dlhé roky) zrelé na zastavenie,“ skonštatoval Bubla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #exekúcie #Exekútor #paušálne výdavky #exekučné konanie