Špecializovaný súd potvrdil doživotie pre Kýbla

Tri tresty odňatia slobody na doživotie uložil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v novom procese so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

20.04.2017 13:20 , aktualizované: 14:14
debata (1)

Doživotie a trest prepadnutia majetku dostal Kýbel a jeho kamaráti Ivan C. a Jozef R. Ďalší obžalovaný Martin B. dostal 23 rokov, podľa návrhu prokurátora. U Alojza K., zvaného Čistič, senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy.

Rozsudok nie je právoplatný a osobne si ho vypočuli okrem prokurátora, splnomocnenca rodičov zavraždeného Romana Deáka iba obžalovaní Martin B. a Alojz K. a obhajcovia obžalovaných. Predseda senátu uviedol, že rozsudok je s malými odchýlkami rovnaký, aký v tejto veci vyhlásil 30. marca minulého roku. Pojednávanie sa uskutočnilo za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom Ústave na výkon väzby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolal, hoci senát vyhovel jeho návrhu a trojici obžalovaných vymeral výnimočné súhrnné tresty odňatia slobody na doživotie, ale neakceptoval návrh žalobcu, pokiaľ ide o kvalifikáciu skutkov. Voči rozsudku tak do viny ako aj trestu sa odvolali obžalovaní Róbert L. a Ivan C. prostredníctvom svojich obhajcov. Martin B. a Alojz K. zvaný Lojzo Čistič sa vyjadria v zákonnej lehote. Z doživotného trestu odňatia slobody sa „vykúpil“ Martin B., ktorý patril v hierarchii gangu k vyššie postaveným členom. Martin B. usvedčuje nielen Kýbla, ale aj ďalších príslušníkov gangu. Odvolal sa i Daniel Lipšic, ktorý ako splnomocnenec poškodených požadoval priznať nemajetkovú ujmu po 50-tisíc eur pre každého z rodičov zavraždeného Romana Deáka, ale senát priznal po desaťtisíc eur. 

Po vyhlásení rozsudku prokurátor okrem odvolania zahlásil aj námietku zaujatosti voči senátu Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina. Námietku voči Harabinovi vzniesol aj právny zástupca poškodených Daniel Lipšic. Naopak, obhajca Namir Alyasry námietal zo zaujatosti senát NS SR pod vedením Juraja Klimenta. Podľa advokáta sudca Kliment v rozhodnutí ku kauze „sýkoriek“ priam poradil prokurátorovi, aby Harabina namietal. V súvislosti s námietkami vznikne na Najvyššom súde SR zaujímavá situácia. Pritom ide o väzobnú vec, v ktorej obžalovanému Ivanovi C., zvanému Vincko vyprší zákonná lehota väzby začiatkom septembra.   

Súd vyhovel prokurátorovi a uznal „sýkorky“ zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku.

Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie.

Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú  písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritória pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania „sýkorovcov“ po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom T., pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral.

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo v januári 2015 v neprítom­nosti Róberta L., Martina B. a Jozefa R. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Martina B., zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta L.. Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Jozef R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku za trestnú činnosť u našich južných susedov.

Pri vyhlasovaní rozsudku prítomní stoja, ale v tomto prípade výnimku dostal Lojzo Čistič. Ten má totiž pravú ruku a nohu v sadre, pretože si vo väzení obe končatiny zranil pri nešpecifikovanom cvičení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #špecializovaný súd #Kýbel