V prípade Gaulieder sa čaká na toxikologickú analýzu

Polícia stále vyšetruje tragické úmrtie bývalého poslanca parlamentu Františka Gauliedera, teraz sa čaká na výsledky toxikologickej analýzy odobratých vzoriek tkanív.

24.04.2017 07:00
debata (13)

Mnohí ľudia, ktorí exposlanca osobne poznali, stále neveria tomu, že si na život siahol dobrovoľne. Gauliedera v noci z 24. na 25. marca za doteraz nevyjasnených okolností zrazil pri Trnovci nad Váhom nákladný vlak.

Prípad vyšetruje kriminálna polícia krajského riaditeľstva v Nitre ako trestný čin usmrtenia a obmedzovania osobnej slobody. „Viac informácií k priebehu vyšetrovania zatiaľ nemôžeme poskytnúť,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

V prípade smrti exposlanca NR SR sa nevie, kde... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
gaulieder, smrt, Trnovec nad vahom V prípade smrti exposlanca NR SR sa nevie, kde bol Gaulieder zhruba desať hodín. Teda medzi momentom, keď ho hľadali pri odstavenom aute, a chvíľou, keď ho o niekoľko stoviek metrov ďalej našli zrazeného pri železnici.

Podľa informácií bezpečnostného analytika Milana Žitného sa teraz čaká na vykonanie toxikologickej analýzy. „Bude to trvať asi mesiac. Nejde len o obyčajnú súdnu pitvu, ale aj o rozbor vzoriek odobratých tkanív,“ povedal Pravde Žitný.

Gaulieder išiel v piatok 24. marca do Trnovca na hrob svojmu otcovi. Niekedy okolo pol tretej popoludní sa skontaktoval s priateľom, že má problém s otváraním dverí na svojom aute. Priateľa požiadal, že ak sa do pätnástej neozve, aby po neho prišiel. Keď ho priateľ kontaktoval, Gaulieder sa neozýval. Následne našli jeho auto prázdne a nepomohlo ani pátranie po ňom. O niekoľko hodín neskôr v sobotu nad ránom ho zrazil vlak.

Analytik Žitný je presvedčený, že o samovraždu nešlo. Nepriamym dôkazom podľa neho je skutočnosť, že sa nevie, kde bol Gaulieder zhruba desať hodín, kým ho hľadali pri odstavenom aute, a momentom, keď ho o niekoľko stoviek metrov ďalej našli zrazeného pri železnici.

Ďalším nepriamym dôkazom podľa Žitného je, že policajný pes nezachytil pachovú stopu ďalej od Gauliederovho auta a musel teda byť zrejme násilím vtiahnutý do iného auta. Navyše správanie Gauliedera ešte pred tragickým momentom nenasvedčovalo samovražde. Chystal opravu bazéna a nakupoval hnojivo na trávnik.

Gaulieder bol nielen kritikom niekdajšej Mečiarovej vlády, ale vystupoval aj ako občiansky aktivista a od roku 2014 ako nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v Galante kritizoval šafárenie s peniazmi, za čo sa mu niekoľkokrát vyhrážali. V júni mal vypovedať ako svedok v prípade údajných machinácií pri verejnom obstarávaní, ktoré sa týkalo kaštieľa v Galante.

Zverejnil aj kauzu havarijného stavu termálneho kúpaliska Galandia. Podľa Žitného práve jeho aktivity komunálneho politika by mohli mať súvis s tragickým úmrtím. Žitný opísal napríklad prípad, keď sa pri Gauliederovi zastavila dodávka a neznámy chlap v okne mu ukázal, že ho podreže.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #František Gaulieder #toxikologická analýza