Osýpky sú po rokoch späť

Lekári ich už dlhé roky nevideli, no teraz sú tu. Prvý prípad osýpok zaevidovali v Košiciach. Vysokoinfekčné ochorenie sa objavilo u 25-ročného Taliana, ktorý študuje na košickej univerzite. Študent proti osýpkam očkovaný nebol a nákazu na Slovensko doniesol pravdepodobne zo Srbska. Epidémie osýpok zúria v Rumunsku, Maďarsku a na severnej Morave. Podľa odborníkov sa môžu presunúť aj za naše hranice.

24.04.2017 11:23 , aktualizované: 18:02
debata (25)

Podozrenie na infekciu u študenta hygienikom nahlásila Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Košiciach, kde bol hospitalizovaný. Hygienici vykonali laboratórne testy, ktoré ochorenie potvrdili. Hneď pristúpili k protiepidemickým opatreniam, aby zabránili šíreniu osýpok a vzniku epidémie.

„Osoby, s ktorými prišiel chorý do kontaktu, ešte v deň nahlásenia poslali k ošetrujúcemu lekárovi a ich zdravotný stav naďalej monitorujú. Neočkované osoby poslali k ich praktickým lekárom na očkovanie proti osýpkam,“ priblížil kroky regionálnych hygienikov ich hlavný šéf Ján Mikas.

Klinika infektológie uviedla, že zahraničný študent sa pravdepodobne nakazil v Srbsku v Novom Sade, kde koncom marca strávil niekoľko dní. "K nám bol prijatý 7. apríla a prepustený 18. apríla.

Hospitalizovaný bol pre ľahší klinický priebeh s teplotami a vyrážkami a ochorením pečene. Bola mu aplikovaná symptomatická liečba," informovala hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ivana Stašková. Z nemocnice odišiel v dobrom stave. Špeciálne opatrenia na klinike podľa nej neboli potrebné.

Talian študuje na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v rámci vzdelávacieho programu. PR manažérka fakulty Jaroslava Oravcová spresnila, že nejde o interného študenta. Z talianskej univerzity do Košíc prišiel v rámci krátkodobého programu, ktorý trvá od troch mesiacov do jedného roka.

Protiepidemické opatrenia, ktoré odporúčal Úrad verejného zdravotníctva, vykonali aj na fakulte. „Študentov, ktorí s ním prišli do kontaktu, sme vyzvali na absolvovanie lekárskeho vyšetrenia, ktorému sa všetci podrobili,“ doplnila Oravcová. Väčšina z nich mala očkovanie proti osýpkam, dvaja si neboli istí, a tak ich lekári preočkovali.

Ochorenie u talianskeho študenta malo podľa Mikasa ľahký priebeh bez komplikácií. Teraz je v domácom liečení a už nepredstavuje riziko šírenia ochorenia. Importovaný prípad osýpok nahlásili do Európskeho systému rýchleho varovania.

Keďže lekári s touto chorobu majú minimum skúseností, nie všetci ho môžu rozpoznať. „Osýpky sa u nás nevyskytovali, preto teraz, keď sa rozširujú, budeme musieť absolvovať školenie o vysokonákazlivých ochoreniach, medzi ktoré patria,“ vysvetlil praktický lekár pre dospelých Peter Makara.

„Osobne som sa s osýpkami ešte nestretol, hoci poznáme príznaky ochorenia, lekár ich nemusí jednoznačne diagnostikovať, pretože začiatky ochorenia sú nešpecifické,“ poznamenal detský lekár Mário Moro. Nerozpoznané ochorenie potom môže viesť k jeho ďalšiemu šíreniu.

U dospelých aj detí sa choroba prejavuje rovnako. Začína sa nádchou, kašľom, zápalom spojiviek, zvýšenou teplotou. Potom sa objavia vyrážky, najprv za ušami, potom na tvári a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíria na celé telo.

Primár detského oddelenia v nemocnici v Čadci Jozef Marec poukázal na to, že osýpky sú pre dieťa nebezpečné. „Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení detského veku. Nezriedkavý je zápal pľúc, oveľa menej sa vyskytuje meningoencefalitída (zápal mozgu a mozgových blán),“ zdupľoval Marec s tým, že obávanou komplikáciou osýpok je chronické ochorenie mozgu, ktoré sa môže prejaviť aj o niekoľko mesiacov či rokov. Je typické neurologickým a psychickým postihnutím, ktoré pomaly postupuje a končí sa v štádiu zlyhania životných funkcií.

U dospelých je priebeh choroby horší ako u detí. „Nielen osýpky, ale aj napríklad mumps znášajú dospelí ťažšie, priebeh je búrlivejší, je to generalizovaný postup,“ pripomenul lekár Ladislav Pásztor. Treba podľa neho vedieť, že vírus poškodzuje imunitný systém a dospelý človek ťažšie zvláda nasledujúce infekcie, akými sú zápal nosových dutín, zápal pľúc a podobne.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová spresnila, že zdrojom nákazy osýpkami je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia, ešte pred objavením sa vyrážky. „Infekcia sa prenáša vzduchom prostredníctvom výlučkov horných dýchacích ciest chorého. Po prekonaní ochorenia získava človek imunitu, ktorá je celoživotná,“ dodala Drobová.

Keďže ide o vírusové ochorenie, liečba antibiotikami neprichádza do úvahy. Epidemiológovia uvádzajú, že jedinou prevenciou je očkovanie, preto treba zdôrazňovať jeho význam. Vakcinácia proti osýpkam patrí na Slovensku medzi povinné očkovania. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity je nutné zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť. Pod touto hranicou sú viaceré kraje – Bratislavský, Trenčiansky, Banskobystrický a Košický. V niektorých okresoch, napríklad v okrese Medzilaborce, je to dokonca pod 90 percent.

„Opätovne odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania,“ vyzval Mikas a zdôraznil, že teraz by mali byť ostražití najmä praktickí lekári.

Posledné domáce ochorenie osýpok na Slovensku zaznamenali hygienici v roku 1998 a posledné importované prípady nahlásili v rokoch 2011 a 2012. Hlavný hygienik upozornil, že vzhľadom na nárast infekcie v krajinách Európy je import na naše územie možný z ktoréhokoľvek územia, kde sa vyskytuje.

S epidémiou osýpok sa už od minulého roka trápia Rumuni, kde ochorenie hlási až 37 zo 42 žúp. V marci tohto roka sa epidémie rozšírili aj na juhu Maďarska a v apríli aj na severnej Morave, ktorá je v tesnom susedstve so žilinským regiónom. Moravskí hygienici tento mesiac hlásili 45 prípadov, z toho ide o 23 detí do jedného roka. Podľa českého ministerstva zdravotníctva aj u nich klesá záujem o vakcináciu. Kým v roku 2012 dosahovala preočkovanosť v Česku hranicu vyše 98 percent, ku koncu roku 2015 to bolo už len 93 percent.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #osýpky