Podmienky pre nezamestnaných sa od mája sprísňujú

Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa od začiatku mája tohto roka sprísňujú.

01.05.2017 11:00
debata (57)

Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá nadobúda účinnosť od 1. mája tohto roka.

Obmedzuje sa aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce.

Uchádzači o zamestnanie už nebudú môcť vykonávať prácu v pracovnom pomere, pričom na dohodu budú môcť pracovať najviac 40 dní v roku. Tí nezamestnaní, ktorí si ku koncu apríla privyrábali v pracovnom pomere, budú musieť takúto zárobkovú činnosť ukončiť najneskôr do konca júla tohto roka. Ak tak neurobia, úrad práce ich k 1. augustu tohto roka vyradí z evidencie nezamestnaných.

Zarobiť si môžete maximálne už takmer 200 eur

Súčasne sa však zvyšuje hranica možného zárobku pre evidovaného nezamestnaného, a to zo 75 % aktuálnej sumy životného minima na 100 % sumy životného minima. V súčasnosti to znamená nárast zo 148,57 eura na 198,09 eura.

Nezamestnaní budú mať jednoznačnú povinnosť nahlasovať úradu práce vykonávanie zárobkovej činnosti predložením dohody najneskôr deň pred nástupom do práce a následne preukázať príjem z tejto dohody. Ak toto nezamestnaný nedodrží, bude vyradený z evidencie.

Zrušenie súbehu

Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Novela zákona tiež zakazuje prácu popri zotrvaní v evidencii úradov práce u zamestnávateľa, ktorý nezamestnaného v rámci výberového konania organizovaného úradom práce odmietol vziať do práce počas predošlých šiestich mesiacov.

Dôvodom na vyradenie z evidencie úradu práce bude aj odmietnutie ponuky na účasť na aktívnom opatrení trhu práce bez vážnych dôvodov. Zruší sa aj súbeh zárobkovej činnosti a vykonávania absolventskej praxe alebo aktivačných prác.

Prax aj v iných odboroch

Zmeny nastávajú pri vykonávaní absolventskej praxe. Ministerstvo práce od mája 2013 zaviedlo podmienku, že absolventská prax sa môže vykonávať iba pri prácach, ktoré zodpovedajú dosiahnutému vzdelaniu v príslušnej skupine učebných alebo študijných odborov. Po novom sa však opäť umožní vykonávanie absolventskej praxe v oblastiach, ktoré nemusia zodpovedať dosiahnutému stupňu a odboru vzdelania.

Zavádza sa možnosť vyčerpať príspevok na dochádzku za prácou a príspevok na podporu mobility za prácou aj pri zmene zamestnávateľa. Lehota na opätovné poskytnutie týchto príspevkov sa skracuje z dvoch rokov na jeden rok od ukončenia obdobia ich poskytovania.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Úrad práce #nezamestnaní #upsvar