V máji sa vyberte do práce na bicykli

Už štvrtý ročník národnej kampane na podporu cyklodopravy "Do práce na bicykli" odštartoval 1. mája a potrvá celý mesiac. Pohodlie auta či hromadnej dopravy vymení za šliapanie do pedálov tento rok viac ako 6-tisíc ľudí z vyše 70 slovenských miest a obcí.

03.05.2017 15:00
cyklistika, bicykel, cyklocesty, cyklista Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

O podujatie je z roka na rok vyšší záujem. Tohtoročný počet účastníkov je zatiaľ rekordný. Ministerstvo dopravy vyhlasuje túto súťaž už štvrtý rok. "Cieľom je motivovať ľudí, aby čo najviac využívali bicykel ako každodennú formu dopravy do zamestnania. Tešíme sa, že na bicykel vieme prilákať čoraz viac ľudí,“ skonštatoval minister dopravy Árpád Érsek.

Tento rok akciu podporuje aj zosobnenie cyklistiky na Slovensku, Peter Sagan. „Je to fenomén, ktorý určite dokáže pritiahnuť množstvo ľudí k športu na dvoch kolesách a používaniu bicykla ako bežného dopravného prostriedka,“ domnieva sa národný cyklokoordinátor Peter Klučka. Pozitívom akcie podľa neho je aj záujem veľkých spoločností sídliacich na Slovensku, ktoré podporujú svojich zamestnancov v používaní bicykla ako prostriedku dopravy do práce – nielen tým, že im vytvárajú podmienky a zázemie ako sprchy či miesta na odkladanie bicyklov, ale snažia sa ich podporiť a motivovať aj inak. Títo ľudia totiž pochopili myšlienku akcie – odľahčiť mestám od áut.

„Do práce na bicykli“ je súťaž určená pre všetkých, ktorí sa v termíne od 1. marca do 5. mája 2017 oficiálne zaregistrovali na internetovej stránke súťaže. „Oslovili sme 140 primátorov na Slovensku, do kampane sa nám ozvalo a zaregistrovalo 74 miest a obcí. Sú medzi nimi aj menšie mestá ako napríklad Čaňa, Močenok, Lipany, Veľký Šariš a množstvo ďalších. Tam vidieť nadšenie ľudí, ktorí pochopili potrebu cyklistickej dopravy ako takej,“ spresnil Klučka.

Na základe registrácie samospráv sa môžu prihlasovať účastníci v dvoj- až štvorčlenných tímoch, ktoré vytvoria zamestnanci jednej organizácie. Skupiny budú počas mája dochádzať do zamestnania na bicykli a budú si o tom viesť evidenciu na webe súťaže.

„Motiváciou pre ľudí môže byť radosť z pohybu na dvoch kolesách, z toho, že prispeli k zdieľaniu rovnakého pocitu s ostatnými spolucyklistami. Je dôležité ukázať, že aj takto sa to dá. Nestáť ráno hodinu-dve v kolóne. Ale najmä je dôležité, aby aj ostatní videli možnosť a potrebu zaoberať sa cyklistickou infraštruktúrou a bezpečnosťou,“ doplnil Klučka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklodoprava #bicyklovanie