Poslanecké grémium: Listy poslancov sa bez ich vedomia už nebudú otvárať

Po rokovaní poslaneckého grémia to povedal poslanec za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič s tým, že poslanci si môžu na náklady poslaneckého klubu zriadiť P. O. BOX, aby zásielky nechodili na adresu parlamentu.

04.05.2017 10:12
debata (23)

Ak tak neurobia, môžu byť prítomní pri otváraní zásielok v parlamente, alebo dajú súhlas, aby Kancelária s listami nakladala, ako uzná za vhodné.

Podľa Viskupiča bolo rokovanie grémia emotívne, mierne vulgárne, hlavne z úst podpredsedu parlamentu Bélu Bugára (Most-Híd). „Bol tak naštvaný, že si dokážeme zastávať práva ľudí, až prikročil k vulgarizmom,“ povedal.

Na grémiu sa podľa Viskupiča a slov poslankyne za SaS Natálie Blahovej Danko ani vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan neospravedlnili. „Andrej Danko nie je ochotný prijať zodpovednosť. Najviac sa ho dotklo, že v návrhu na odvolanie je napísané, že on osobne má byť zodpovedný za otváranie listov,“ povedala Blahová a dodala, že nepochopil, kde je problém. Podľa nej práve v tom, že listy otvárali bez prítomnosti adresáta.

„Zdá sa, že na mieste kancelára neplánuje žiadne zmeny,“ uviedla. Podotkla, že jediné zmeny, ktoré nastanú, budu v Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom zo 7. apríla, z ktorého vypustia body, ktoré opozícia od začiatku považovala za protiústavné.

V Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom, ktoré vydal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan, sa píše, že zamestnanci podateľne sú povinní „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“. Následne takúto obálku dostane poslanec otvorenú s pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“.

Ďalej z rozhodnutia vyplývalo, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nezaeviduje ani nepostúpi adresátovi, ale ich na tri mesiace odloží a po tejto lehote skartuje“. Guspan odmietol všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko rozhodol o tomto nariadení, alebo akýmkoľvek spôsobom zasahuje do korešpondencie poslancov, keďže prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí Kancelárie NR SR nie je v kompetencii predsedu NR SR.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #otváranie listov