Matovič odchádza z parlamentu, mandátu sa však nevzdáva

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič opúšťa parlament a nebude sa zúčastňovať na jeho zasadnutiach. Ako dôvod uvádza vyhrážanie sa jeho fyzickou likvidáciou. Poslaneckého mandátu sa však nevzdáva.

08.05.2017 15:45 , aktualizované: 18:58
matovič Foto: ,
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič.
debata (504)

Nechce sa totiž podriaďovať predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi, ktorého označil za psychopata. Je si vedomý, že môže stratiť poslanecký plat, ale nemôže byť súčasťou schôdzok parlamentu pod vedením Andreja Danka. „Od utorku budem úplne slobodným človekom,“ povedal s tým, že chce naďalej vykonávať prácu v prospech občanov bez nároku na plat.

Vyslovil svoj osobný názor, že práve Danko stojí za objednávkou jeho likvidácie. Poslaneckého mandátu sa odmieta vzdať.

Podľa vlastných slov zažíva posledné dva roky štvanicu. Matovičovi sa údajne vyhrážal v parku neznámy muž a povedal mu: „do pondelka máš termín a vypadneš odtiaľ, lebo ti nájdem vlak. My ťa vyhadzovať nebudeme“. Myslí si, že to súvisí s jeho poslaneckým mandátom.

Matovič vyhlásil, že za sedem rokov odhaľovania nezákonností bol postupne zbavovaný všetkých základných občianskych práv, ako napríklad bankové tajomstvo, daňové tajomstvo alebo listové tajomstvo. Za šikanu tiež označil prístup vedenia parlamentu, ktoré mu podľa jeho slov dávalo neopodstatnené absencie, alebo mu zakázalo používať vizuálne pomôcky pre lepšie prezentovanie politickej agendy.

„Rozhodli sa, že ma zničia,“ povedal s tým, že pred rokom mu v obálke adresovali dve nábojnice. Polícia ako páchateľa identifikovala muža z Revúcej. Aj tento incident môže byť podľa Matoviča spojený s predsedom parlamentu. Na jeseň minulého roku zas podľa Matoviča niekto vnikol do jeho bytu, keď boli s rodinou odcestovaní. Nič podľa neho nezmizlo, ale niektoré veci boli premiestnené.

„Niekto chcel ukázať, že tam bol,“ povedal. V marci tohto roku mu zase z mobilného telefónu zmizli uložené SMS. „Čerešničkou na torte bolo čítanie listov,“ povedal s tým, že každý tretí list, ktorý v parlamente otvorili bol adresovaný jemu.

Most-Híd: Mal by sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na brífingu uviedol niekoľko skutočností, ktorých pravdivosť môžu posúdiť jedine orgány činné v trestnom konaní, uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd k dnešný výrokom Igora Matoviča o tom, že sa mu neznámy muž vyhrážal. Matovič ako poslanec má podľa koaličnej strany stáť na strane pravdy, podať trestné oznámenie a umožniť tým začatie vyšetrovania.

„Tento mandát znamená aj politickú zodpovednosť, ktorá vylučuje kriminalizovanie spoločnosti,“ uvádza sa v stanovisku. Predseda strany Béla Bugár na margo Matovičovho vyhlásenia, že sa nebude zúčastňovať na zasadnutiach parlamentu skonštatoval, že ide svojský spôsob narábania s poslaneckým mandátom, ktorý určitú nevôľu môže vyvolať práve v radoch opozície.

Podľa poslanca SaS Juraja Drobu bol Igor Matovič vždy na správnej strane barikád. „Naďalej má moju plnú dôveru, ako ju mal, keď som ako jediný poslanec SaS v roku 2010 hlasoval proti jeho vylúčeniu z poslaneckého klubu SaS,“ skonštatoval.

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO) niektorým predstaviteľom vládnej koalície prekáža, že Matovič poukazuje na ich zlyhania a korupciu, preto ho chcú diskreditovať a šikanovať. „Ja spolu s ostatnými členmi poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti budeme o to intenzívnejšie pracovať a prinášať riešenia na zlepšenie Slovenska,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

504 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič