Streľbu pri Kežmarku vyšetrujú elitní policajti

Mafiánsku popravu z 90. rokov pripomína pokus o dvojnásobnú vraždu, ktorý sa stal v okrese Kežmarok. Zatiaľ neznámy útočník spustil streľbu na snúbencov po tom, čo pre prekážku na ceste museli s autom zastaviť. Prípad od polície v regióne prevzali elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry.

10.05.2017 17:04
debata (6)

K útoku došlo v nedeľu večer na ceste medzi obcami Holumnica a Jurské. Mladá dvojica si na vozovke všimla prekážku z kameňov. Muž vystúpil z auta, aby balvany odstránil, a vtedy páchateľ spustil paľbu. Vodiča viackrát zasiahol v okolí pľúc, žena utrpela poranenia v oblasti ramena a krku. Muž sa aj napriek zraneniam snažil ujsť autom do bezpečia, po niekoľkých metroch však havaroval. Záchranárov privolala snúbenica. Obaja sú v popradskej nemocnici. Partner po rozsiahlej operácii leží v umelom spánku, žena je mimo ohrozenia života, dvojicu strážia policajti.

Ako „mafiánske popravy“ z 90. rokov

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že strelec si vraždu vopred pripravil a balvany na cestu položil sám. Ľuďom tento prípad pripomenul „mafiánske popravy“ z čias divokých deväťdesiatych rokov. Kľúčové môže byť svedectvo postreleného šoféra, ktorý stál pri páchateľovi v bezprostrednej blízkosti. Vyšetrovanie prevzala od prešovských policajtov Národná kriminálna agentúra (NAKA), čo môže naznačovať, že nejde len o regionálnu vec. NAKA sa zaoberá predovšetkým závažnou trestnou činnosťou, ako je korupcia, ekonomická či drogová kriminalita celonárodných rozmerov.

Odborník a bývalý policajný detektív Martin Kubík si myslí, že tento prípad mal zostať v rukách policajtov v rámci kraja. Pripustil však, že tam nemusia mať dostatok špecialistov. Za najdôležitejšie označil zaistenie dôkazov na mieste činu, „Veľmi dôležitá je obhliadka samotného miesta činu, zaistenie stôp a širšieho okolia, kde sa môžu, samozrejme, nachádzať kľúčové dôkazy,“ objasnil postup vyšetrovania Kubík.

Okolnosti poukazujú na plánovanie úkladných vrážd

Polícia je na informácie zatiaľ skúpa. „Môžeme len potvrdiť, že udalosť medzi obcami Holumnica a Jurské v okrese Kežmarok vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu, ktorého sa v nedeľu (7. 5. 2017) dopustil dosiaľ neznámy páchateľ v úmysle usmrtiť dve osoby (muža a ženu). K prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa v súčasnosti nie je možné vyjadriť, aby tým nedošlo k jeho zmareniu,“ uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Strelcovi hrozí dlhoročné väzenie, v prípade dokázania viny mu môže súd udeliť výnimočný trest na doživotie. „Takéto skutky sa páchajú hlavne ako akési vybavovanie si účtov medzi skupinami organizovaného zločinu, aj keď je motív zatiaľ neznámy. Vykonanie celého skutku bolo vopred dobre premyslené, zorganizované a naplánované,“ ozrejmila odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa nej okolnosti nasvedčujú, že cieľom páchateľa boli dve úkladné vraždy.

Dvojica pochádza z nekonfliktného prostredia a plánovala svadbu. Polícia nevylúčila ani možnú spojitosť s niektorým zo starších prípadov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #NAKA #úkladná vražda