O znečistenej Liptovskej Mare rozhodnú vzorky

Do vôd Liptovskej Mary sa v stredu dostala nafta z cisterny havarovaného nákladného auta. V piatok sa na Dunaji pri Bratislave zrazili dve lode a opäť hrozila kontaminácia vody.

14.05.2017 16:00
debata

Jedna z lodí totiž prevážala naftu, druhá hnojivá. V tomto prípade sa, našťastie, nebezpečné látky do vody nedostali. Na Liptovskej Mare pomohol najmä rýchly zásah záchranárov.

Ešte v stredu krátko po štvrtej hodine ráno došlo na diaľnici medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom k nehode troch nákladných áut. Jedno z nich prevážalo pohonné hmoty. Z poškodenej cisterny podľa hasičov do okolia uniklo približne 7-tisíc litrov nafty, pričom časť sa dostala do vody.

Hasiči spolu s diaľničiarmi a vodohospodármi... Foto: KR HAZZ V ŽILINE
liptovska mara, mara, vodna nadrz Hasiči spolu s diaľničiarmi a vodohospodármi čistili vodu Liptovskej Mary ešte aj piatok.

Hneď po príchode hasiči zastavili ďalší únik nafty a obsah poškodenej cisterny prečerpali.

„Popri brehu boli za pomoci člnov rozvinuté norné steny, ktoré slúžia na zachytávanie uniknutých ropných produktov. Na znečistenú vodnú plochu sa aplikovali sorpčné materiály (látky schopné pohlcovať ropné produkty – pozn. red.),“ priblížil opatrenia na vode riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Použili aj tzv. separátor ropných produktov, ktorý odčerpáva z hladiny znečistenú vodu a potom oddeľuje uhľovodíkové zložky. Vodu vyčistí tak, aby mohla byť vypustená naspäť bez ďalšieho rizika.

Hasiči spolu s diaľničiarmi a vodohospodármi čistili vodu Liptovskej Mary ešte aj piatok. Bolo však potrebné už iba dočisťovanie a monitorovanie.

„Rýchlym zásahom hasičov, správcu vodného toku, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik, a Národnej diaľničnej spoločnosti bolo vzniknuté znečistenie ohraničené len v Gôtovanskej zátoke,“ konštatovala riaditeľka Inšpektorátu životného prostredia v Žiline Mariana Martinková.

Úhyn rýb podľa jej slov nebol zistený. Nariadili odber a rozbor vzorky vody v laboratóriu, ktoré dlhodobo sleduje kvalitu povrchovej vody v Liptovskej Mare. „Na základe výsledkov bude rozhodnuté, či bude, a v akom rozsahu, potrebné vykonať ďalšie opatrenia,“ povedala Martinková.

Obec Liptovský Trnovec je na druhej strane znečisteného úseku Liptovskej Mary, má však autokemping aj kúpalisko. Starosta Karol Maťko sa ohrozenia rekreácie neobáva. „Predpokladám, že keby nafta aj rovno vytiekla do vody, k nám by nešla, pretože sme vyššie v toku,“ povedal.

Upozornil, že na začiatku sezóny dávajú vzorky vody testovať, takže keby niečo nebolo v poriadku, ukáže sa to.

K nehode na Dunaji došlo tesne pred polnocou zo štvrtka na piatok. Podľa slov hovorkyne Dopravného úradu Evy Oravcovej išlo o motorovú nákladnú loď, ktorá prepravovala hnojivá, a tlačný remorkér s tankovými člnmi, ktorý prepravoval naftu. „Prieskumom na mieste bolo zistené, že do remorkéra nenateká voda, nedošlo k úniku nebezpečných látok, ani zraneniu,“ doplnil Jaroslav Kašička z krajského hasičského riaditeľstva v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #znečistenie #Dunaj #nehoda lode #Liptovská Mara #vodná nádrž