Parkovanie pri nemocniciach má byť lacnejšie

Prvé štyri hodiny zadarmo, potom maximálne doplatok do jedného eura. Taký je návrh ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smeru) týkajúci sa parkovania pred nemocnicami, na ktoré má štát dosah.

16.05.2017 10:02
debata (5)

Dnes je zadarmo len prvých 15 minút, v niektorých nemocniciach polhodina. Minister to oznámil včera po rokovaní s občianskymi aktivistami s názvom Hore rampy bez platenia.

„Máme pripravený príkaz ministra smerujúci všetkým podriadeným organizáciám, kde je ministerstvo akcionárom, zriaďovateľom alebo spoluzriaďova­teľom,“ povedal Drucker. Po novom by tak 70 percent parkovacích miest pri nemocniciach malo byť vyčlenených pre pacientov a ich návštevníkov, z toho šesť percent pre ťažko zdravotne postihnutých. Zvyšných 30 percent by bolo určených pre zamestnancov. Ministerstvo má kompetenčne pod sebou celkovo 58 parkovísk pred nemocnicami, na 22 je v súčasnosti spoplatnené parkovanie. Šesť parkovísk z toho má v rukách súkromný koncesionár.

Drucker uviedol, že zatiaľ sa uvažuje o dvoch modeloch parkovania. Pri prvom by boli štyri hodiny od vstupu na parkovisku zadarmo, po tomto čase bude platiť paušálny poplatok maximálne do jedného eura, a to až do konca dňa. Druhou možnosťou je, že bude päť hodín zadarmo, po prekročení limitu bude spoplatnený štandardným cenníkom, ktorý platí dnes.

Na tento systém parkovania by do konca júna mali prejsť všetky nemocnice ministerstva zdravotníctva, ktoré spravujú parkovanie vo vlastnej réžii. „Hovoríme o príspevkových organizáciách, akciových spoločnostiach. Zhruba do konca októbra by to mali byť neziskové organizácie, kde je ministerstvo zdravotníctva spoluzriaďovateľom, a do konca roka sa chceme vysporiadať aj s našimi nemocnicami, kde máme partnerov – koncesionárov, kde je potrebné ďalšie rokovanie,“ vysvetlil Drucker.

Minister upozornil, že naďalej bude fungovať systém parkovania pre ostatných návštevníkov parkovísk. Ak by na parkovisko prišla osoba, ktorá si ide vybaviť niečo iné mimo nemocnice a nie je jej poskytovaná zdravotná starostlivosť, pre tú bude platiť štandardný cenník parkovania. V praxi by to malo fungovať tak, že pacientovi oslobodenému od poplatku za parkovanie, ktorý prišiel na ošetrenie, lístok potvrdia v nemocnici.

Problematických však bude šesť parkovísk, ktoré majú v rukách súkromní koncesionári, s nimi bude treba vyjednávať. Patrí sem aj najväčšia nemocnica Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB). Minister je optimista a hovorí, že UNB bude medzi prvými zariadeniami, kedy sa dohoda s koncesionárom podarí. Hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská podotkla, že sa o zlepšenie podmienok už snažili v minulosti, ale bezvýsledne. „UNB opakovane otvorila pri rokovaniach s prevádzkovateľom otázku zlepšenia podmienok pre pacientov, rozhovory sa však skončili neúspešne aj pre vtedy pokračujúci súdny spor,“ poznamenala Maťašovská.

Vyberanie parkovného na súde napadlo mesto. Ak by nemocnica zrušila zmluvu, hrozilo jej 1,5-miliónové odškodné. Zmluva, ktorá zaväzuje nemocnicu prenajímať parkovisko, je z roku 2011. Jej platnosť sa končí v roku 2023.

„Aktuálna informácia je, že žaloba bola v celom rozsahu zamietnutá a čakáme na kompletné znenie rozsudku, aby sme mohli konať ďalej,“ spomenula hovorkyňa.

Kým aktivisti prejavujú radosť nad novým riešením ministra, nemocnice spokojné nie sú. Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka zariadenia prídu o veľkú časť peňazí. Hoci Drucker si myslí, že pôjde približne o 11– až 12-tisíc, čo nepovažuje za likvidačnú sumu, Petko má iný názor. Podčiarkol, že práve tie financie potrebujú na opravy ciest a chodníkov v nemocnici. „Peniazmi za parkovanie pokryjeme náklady na opravu,“ reagoval s tým, že parkovanie nepatrí do poskytovania zdravotnej starostlivosti, a tak nie je hradené z verejného zdravotného poistenia.

Šéf Asociácie nemocníc tiež kritizoval aj model parkovania. Petko trvá na tom, že parkoviská budú kolabovať, pretože tam bude parkovať ktokoľvek. „Ako rozoznáte, že auto ide s pacientom alebo ide len zaparkovať, pretože v meste je to drahšie? Ak lístky vydáva automat, tak si neviem predstaviť, ako to bude technicky možné, pretože opečiatkovať lístok môže ktokoľvek. Lekári to robiť nebudú a zamestnať na to ďalšieho človeka je nezmysel,“ uzavrel Petko.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #parkovanie #nemocnice #Tomáš Drucker