Prípad operátora z linky 158 sa bude riešiť ešte raz

Poslanec za Smer Peter Šuca považuje kauzu za spolitizovanú a parlamentný výbor sa ňou nemal zaoberať.

16.05.2017 15:32
debata

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť by sa mal ešte raz zaoberať konaním policajného operátora, ktorý zle vyhodnotil telefonické oznámenie od zneužitej maloletej školáčky. Mimoriadne zasadnutie výboru iniciovali opoziční poslanci. Výbor však žiadne uznesenie dnes neprijal. Jeho členovia sa však dohodli, že sa k rokovaniu ešte vrátia. Z rokovania sa ospravedlnil minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý je dnes na pohrebe dvoch hasičov v Prešove. Ku kauze však poslal písomné stanovisko.

Iniciátor rokovania Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA)Vašečka informoval, že od Kaliňáka dostali oznámenie, podľa ktorého trest pre príslušného policajta majú v kompetencii jeho nadriadení. „V hre je aj vylúčenie z policajného zboru. Bol uvoľnený z práce operátora a bol preradený na obvodné oddelenie. Prebieha disciplinárne konanie,“ povedal Vašečka.

Poslanec za Smer-SD Peter Šuca považuje kauzu za spolitizovanú a parlamentný výbor sa ňou nemal zaoberať. To odmieta Vašečka. „Mňa to zaujíma ako otca rodiny a ako občana SR,“ povedal. Podľa neho aj takáto téma patrí na rokovanie výboru.

Podľa polície zlyhanie policajta na linke 158 odpútava pozornosť verejnosti od skutočného aktéra tohto zločinu. „Je nespochybniteľný fakt, že policajti na Orave vyvinuli úsilie a veľmi dobrú prácu pri pátraní po podozrivom mužovi, pri zhromažďovaní dôkazov a informácií, a v priebehu niekoľkých hodín muža podozrivého z tohto zločinu zadržali, obvinili a podali návrh na jeho vzatie do väzby,“ tvrdí polícia v stanovisku z 9. mája. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku polície k prípadu na Orave, s „volaniami detí, či nezrozumiteľnými volaniami sa na tiesňovej linke 158 policajti stretávajú pomerne často. Štatistiku takýchto volaní polícia nevedie“.

Policajti na Orave v uplynulých dňoch odviedli „veľmi dobrú a rýchlu prácu pri pátraní po neznámom mužovi, ktorý sexuálne zneužil maloletú školáčku, výsledkom ktorej bolo zadržanie z tohto skutku podozrivého 35-ročného Mareka z Tvrdošína“, uvádza sa zároveň v tlačovej správe Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Policajný vyšetrovateľ podozrivého 35-ročného Mareka obvinil zo zločinu sexuálneho násilia a podal návrh na jeho vzatie do väzby, ktorý súd akceptoval. Obvinenému mužovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov, informuje polícia v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

„Prácu oravských policajtov zatienila skutočnosť, že kolega obsluhujúci linku 158, na ktorú sa maloletá školáčka obrátila, neadekvátne vyhodnotil jej oznámenie. Konanie policajta, obsluhujúceho tiesňovú linku 158 z Krajského riaditeľstva PZ v Žiline, ktorý neprikladal náležitý význam oznámeniu školáčky z Oravy, bolo nesprávne a bude za svoje neprofesionálne správanie niesť zodpovednosť. Nadriadený už začal vo vzťahu k policajtovi disciplinárne konanie vo veci zníženia služobného platu a bude prevedený na referenta hliadkovej služby,“ uvádza sa v stanovisku k prípadu. Polícia podotýka, „že ide o individuálne zlyhanie jednotlivca, nie celej polície“.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #tiesňová linka