Uvoľnenie dlhovej brzdy na diaľnice je podľa Remišovej sypaním peňazí do čiernej diery

Podľa poslankyne za hnutie OĽaNO-NOVA sa na Slovensku stavajú úseky diaľnic na povrchu drahšie ako tunel v Nemecku.

22.05.2017 11:43
debata (15)

Veronika Remišová tak reagovala na víkendové vyjadrenie premiéra Roberta Fica, podľa ktorého by bolo dobré dosiahnuť dohodu medzi politickými stranami na uvoľnení dlhovej brzdy, aby bolo zabezpečené financovanie výstavby diaľnic aj po roku 2020, kedy uplynie aktuálne eurofondové programové obdobie.

Dôkazom neschopnosti vlády pri budovaní diaľnic je podľa nej aj ďalšie posúvanie termínu dokončenia diaľnice z Bratislavy do Košíc.

„Posledné roky vláda vyberá od ľudí a firiem výrazne viac peňazí na daniach ako v minulosti. Keby sa v štáte rozumne hospodárilo a nekradlo, mohla by výstavba a rekonštrukcia ciest a výstavba diaľnic pokračovať rýchlym tempom,“ uviedla Remišová.

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti je pritom podľa nej zárukou dôvery investorov a štát vďaka dlhovej brzde platí menšie úroky zo svojich pôžičiek, čo každý rok ušetrí desiatky miliónov eur.

„Dávať možnosť, aby si táto babrácka vláda napožičiavala ďalšie peniaze, ktoré my všetci, naše deti a vnúčatá, budú musieť splácať, je naozaj sypaním peňazí do čiernej diery,“ tvrdí poslankyňa za hnutie OĽaNO-NOVA.

Predseda vlády Robert Fico v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy hovoril o uvoľňovaní dlhovej brzdy v súvislosti s otázkou, ako bude vyzerať systém fungovania európskych fondov po roku 2020. Ako dodal, treba byť pripravený na veľkú hádku v EÚ, či budeme pokračovať v politike solidarity bohatších krajín k menej bohatým a budeme môcť čerpať aj po roku 2020 príslušný objem zdrojov na veľké projekty.

Nervozita, ktorá dnes je v EÚ, podľa Fica spočíva v tom, ako nastavíme tempo približovania sa nových členských štátov k priemeru EÚ. Fico uviedol, že prvá priorita je nájsť peniaze na nové infraštruktúrne projekty. „Ponúkame riešenie otvorenia dlhovej brzdy za predpokladu, že fondy nebudú tak naplnené peniazmi, ako to bolo v tomto období,” dodal Fico.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhová brzda #diaľnice #výstavba diaľnic #OĽaNO #Veronika Remišová