Staviteľa tunela Višňové preverujú daniari ďalej

Vyšetrovanie súvisiace s firmou Dúha prešovského podnikateľa Miroslava Remetu, ktorá stavia tunel Višňové, by sa podľa informácií denníka Pravda mohlo ukončiť v auguste tohto roka.

30.05.2017 13:05 , aktualizované: 17:49
debata (55)

Trestné oznámenie v súvislosti s krátením daní doteraz podané nebolo a vyšetrovanie pokračuje. Dúha tvrdí, že účtovníctvo má v poriadku a ide o diskreditačnú kampaň.

Daniari preverejú dodávateľský reťazec. Či a na koho z daného reťazca podajú nakoniec trestné oznámenia, nateraz neozrejmili. Otvorených je v súčasnosti viac ako 30 daňových kontrol. Obdobné vyšetrovania podľa daniarov v minulosti trvali v priemere od 3 do 5 rokov. V prípade je podozrenie, že štát na daniach prišiel o 1,1 milióna eur až tri milióny eur.

Firma Dúha, ktorú preverujú daniari, stavia... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
tunel Višňové, diaľnice Firma Dúha, ktorú preverujú daniari, stavia tunel Višňové pri Žiline. Na snímke južný portál tunela pri Dubnej skale.

Firma prešovského veľkopodnikateľa stavia úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala, vrátane tunela Višňové spolu s talianskou spoločnosťou Salini Impregilo. Zákazku za 491,8 milióna eur získali v lete 2014 a v zmluve sa ju zaviazali dokončiť do konca roka 2019.

V spomínanom prípade daniari preverujú možné fiktívne faktúry. Všeobecne to v prípade fiktívneho účtovníctva funguje tak, že daňový subjekt má zaplatiť na dani štátu napríklad 300-tisíc eur, ale fiktívnymi faktúrami si svoju daňovú povinnosť zníži na 100-tisíc eur.

V minulosti to firmy vedeli ututlať za predpokladu, že si vedeli udržať dobrý pomer medzi vstupmi a zaplatenou daňou. Dnes však už daniari vedia zisitiť, že sú tam nespárované transakcie. Finančná správa totiž v roku 2014 zaviedla tzv. elektronický kontrolný výkaz DPH, ktorým dokáže oveľa lepšie skontrolovať vlastnú daňovú povinnosť subjektu.

Daniari prešli stovky dokumentov

Daniari v súčasnosti nemajú pod drobnohľadom len nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty, ale všetky účtovné operácie firiem. Majú tak prehľad o všetkých vystavených a prijatých dokladoch. Daniari tvrdia, že nový elektronický výkaz odhaľuje najmä karuselové podvody, machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr vôbec či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry.

Od roku 2015 sa tiež preniesla daňová povinnosť na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva konečnému spotrebiteľovi. V reťazci je zamedzené neoprávnene si uplatniť nadmerný odpočet. Daniari v prípade spoločnosti Dúha preverili 416 dokumentov, čo predstavovalo viac ako 200-tisíc strán.

„My sa teraz zameriavame na nekalú činnosť v oblasti DPH, a nemôžem teraz potvrdiť, že za všetkým je spoločnosť Dúha, alebo niekto z reťazcov, tých je strašne veľa – do 10 karuselových reťazcov,“ povedal šéf Kriminálneho ústavu Finančnej správy (KÚFS) Ladislav Makó.

Dúha obvinenia odmieta

Dotknutá spoločnosť však krátenie dane odmieta. „Spoločnosť DÚHA, a. s. prezentované informácie vníma ako už pred rokom začatú a v súčasnosti pokračujúcu diskreditačnú kampaň. Spoločnosť a jej zamestnanci systematicky čelia tlaku viacerých kontrol, z ktorých všetky dopadli pre spoločnosť DÚHA s výsledkom, že spoločnosť dokázala obhájiť všetky svoje kroky ako plne súladné so zákonom. Viac ako 40 kontrol, dožiadaní a preverovaní dopadlo bez nálezu, pokút či dorubov. Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej, naopak aj konanie KÚFS, ako aj iné podnety, vrátane podnetov na začatie trestných konaní, boli riadne prešetrené, uzavreté a v súčasnosti sú neaktuálne,“ uviedlo vo svojom stanovisku k celej kauze vedenie spoločnosti Dúha. Spoločnosť v súčsnosti zamestnáva viac ako 800 ľudí.

Dúha sa domnieva, že diskreditačnú kampaň prostredníctvom istej politickej strany podporuje aj bývalý obchodný partner spoločnosti, s ktorým vedie Dúha spor. V júni minulého roka kriminálny úrad vykonal raziu v priestoroch firmy, pričom sa zameral na jej účtovníctvo. Následne v marci tohto roka čelil hrozbe konkurzu zo strany bývalého dodávateľa.

My sa teraz zameriavame na nekalú činnosť v oblasti DPH, a nemôžem teraz potvrdiť, že za všetkým je spoločnosť Dúha, alebo niekto z reťazcov.
Šéf Kriminálneho ústavu Finančnej správy (KÚFS) Ladislav Makó

„Výsledkom tejto diskreditačnej kampane, ktorá je už viac ako rok vedená proti našej spoločnosti zo strany jedného z našich obchodných partnerov a hraničí s vydieraním, zneužívaním orgánov štátnej moci a je v rozpore s právom a dobrými obchodnými mravmi a najnovšie aj politikárčením, bolo podanie trestného oznámenia zo strany spoločnosti DÚHA s cieľom ochrániť svoje dobré meno a povesť,“ odkázalo vedenie spoločnosti Dúha.

Padajú trestné oznámenia

Dvaja opoziční poslanci za SaS v súvislosti s touto kauzou tvrdia, že Finančná správa zámerne marí vyšetrovanie. „Nikto z vrchu nestopol podnet na trestné stíhanie spoločnosti, ktorý bol pripravený,“ reagoval na obvinenia šéf daniarov František Imrecze.

Poslanci avizovali podanie trestného oznámenia pre podozrenie z daňových podvodov a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, daniari na opozičných poslancov zase podávajú trestné oznámenie za krivé obvinenie a za poškodzovanie dobrého mena. Trestným činom je podľa Imreczeho v tejto kauze aj to, že niekto prezradil daňové tajomstvo, a na verejnosť vyšli informácie o neukončenom vyšetrovaní.

Daniari obhajujú proces, keď Dúhe najprv zhabali účtovníctvo a neskôr jej ho vrátili. „Finančná správa po zabratí účtovníctva zaprotokoluje toto účtovníctvo legálnym oficiálnym spôsobom. Po preverovaní v prípade dôvodov účtovníctvo vráti, ale keďže kópie sú oficiálne zaprotokolované aj s obsahom, účtovníctvo následne spoločnosť pozmeňovať nemôže,“ vysvetlil Imrecze. Imrecze chce taktiež vystúpiť na najbližšom parlamentnom výbore pre financie a objasniť fakty.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #tunel Višňové #Miroslav Remeta #firma Dúha