V Bratislave a v Košiciach mladí protestovali proti korupcii. Dosť bolo Fica, skandovali

V Bratislave a v Košiciach a pred slovenskou ambasádou v Prahe sa zišli študenti na protestný pochod proti korupcii. Účastníci protikorupčného pochodu prišli na Námestie SNP. Skandovali "chceme lepšiu krajinu", "skutok sa stal, skutok sa deje", "dosť bolo Fica" a "Kaliňák, odstúpiť!"

05.06.2017 17:03 , aktualizované: 20:44
protikorupčný pochod 2, protest, demonštrácia, Foto: ,
"Skutok sa deje" - nové heslo druhého protikorupčného pochodu.
debata (1027)

Druhý pochod študentov proti korupcii sa skončil krátko po 19:00. Ako povedal z tribúny jeden z organizátorov pochodu David Straka, má nádej, že na Slovensku raz nebude korupcia. Ľuďom ďalej povedal, že vďaka nim sa začalo na Slovensku o korupcii hovoriť. „A hlas ľudu je silná veličina. Nenechajme sa uspať,“ vyhlásil.

Zároveň vyzval prítomných podpisovať petíciu proti korupcii. Na pódiu vystúpil bývalý policajt a príslušník NAKA Jozef Lutter. Podľa neho minister vnútra Robert Kaliňák stratil rešpekt a jeho preferenčné hlasy z parlamentných volieb mu nemôžu zabezpečiť imunitu pred politickou zodpovednosťou. Zdôraznil, že polícia je dnes pod politickým vplyvom. Herec Ján Gordulič kritizoval výzvu premiéra Roberta Fica nahlasovať korupciu. „Nahlásení korupcie je dosť, začnite ju vyšetrovať,“ vyzval. Podľa neho výhovorky namiesto odstúpenia sú len trápnou sedláčinou.

Na pochode vystúpili aj ďalší rečníci. Medzi ľudmi bolo viacero opozičných politikov z SaS, OĽaNO-NOVA i KDH. „Policajti nezaznamenali zo strany účastníkov verejného zhromaždenia narušenie verejného poriadku. Pochod účastníkov verejného zhromaždenia, ako aj verejné zhromaždenie na Námestí SNP sa zaobišlo bez incidentov,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

V bratislavských uliciach boli aj viacerí politici, tí však nekráčali v sprievode, ale stáli na ulici. Boli medzi nimi napríklad poslanec NR SR Igor Matovič i predseda KDH Alojz Hlina.

Cieľom organizátorov pochodu je, aby inštitúcie, ktoré sú zodpovedné za postihovanie korupcie, teda prokuratúra, polícia a súdy, pracovali, ako majú. „Aby nechodili politici do politiky nabaliť sa, ale aby tam išli spraviť niečo pre tento štát," uviedol organizátor Dávid Straka.

„Predseda vlády SR Robert Fico vždy rešpektoval verejné zhromaždenia zvolané v súlade so zákonom a slobodné vyjadrovanie názorov. Víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas,“ informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Memorandum s požiadavkami, s ktorými pri aprílovom proteste na Úrade vlády neuspeli, nahradila petícia s parlamentnou ambíciou. Poslancov ňou vyzývajú na mimoriadne zasadnutie Národnej rady s cieľom odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a podobne chcú postupovať aj v prípade špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Okrem toho navrhujú, aby dostali priestor vystúpiť v pléne Národnej rady s úmyslom informovať o dôvodoch, ktoré ich k organizovaniu protikorupčných pochodov vedú.

Polícia odhaduje, že druhého protikorupčného... Foto: SITA, Martin Mednansky
protikorupčný pochod 2, bratislava, snp, protest, demonštrácia, Polícia odhaduje, že druhého protikorupčného pochodu sa zúčastnilo 6-tisíc ľudí.

Študenti okrem svojich tradičných káuz Bašternák a Gorila žiadajú hlavu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten pozval pred pár týždňami organizátorov protestov na stretnutie. Študentom chcel na prezídiu ukázať prácu vyšetrovateľov a autentickú možnosť vidieť, ako odhaľovanie korupcie prebieha – a aké náročné je zabezpečovanie dôkazov. Žiaci obratom Gašparovi navrhli, aby s nimi prišiel diskutovať na bratislavské Gymnázium Jána Hronca, čo on odmietol.

Protikorupèný pochod II.
Protikorupčný pochod II.
+5Protikorupčný pochod II.

Protest aj v Košiciach

Paralelný pochod sa uskutočnil aj v Košiciach po trase od Hlavnej ulice k Dolnej bráne. Mladých prišli podporiť herečka Dana Košická, komik Jakub Gulík či bývalá pracovníčka ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková.

V rovnakom čase sa uskutočnil vo všetkých krajských mestách zber podpisov pod spomínanú petíciu. Medzi 17. a 19. hodinou ju môžu ľudia podporiť aj na Trojičnom námestí v Trnave, na Námestí mieru v Trenčíne, v Nitre na Svätoplukovom námestí, v Žiline na Mariánskom námestí, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Prešove na Hlavnej ulici.

Prvý protikurupčný pochod zvolali študenti ešte 18. apríla. Na Námestie SNP v Bratislave vtedy prišlo zhruba 6-tisíc protestujúcich. Ďalšie akcie stredoškolákov a vysokoškolákov sú naplánované na budúci pondelok v Žiline a v Prešove. Organizátori si zaumienili zozbierať na podporu svojich požiadaviek a v mene boja za lepšie fungovanie štátu (prokuratúry, polície a súdov) až 100-tisíc podpisov. Petíciu k dnešnému dňu podpísalo vyše 13-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protikorupčný pochod