Opäť sa hovorí o zbierke na oslavu Tisa

Po trinástich rokoch opäť vyplávala na povrch kauza, ktorá sa týka básnickej zbierky venovanej oslave prezidenta Slovenského štátu a odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa. Vydali ju ľudia, ktorí dnes pracujú pre žilinského župana Juraja Blanára (Smer).

09.06.2017 20:00
debata (1)

Ten to považuje za útok v predvolebnej kampani. Na jeseň sa uskutočnia župné voľby a Blanár opäť kandiduje na post predsedu samosprávneho kra­ja.

Básnickú zbierku s názvom Prvý prezident v slovenskej poézii s Tisovým portrétom na obálke zostavili a vydali ešte v roku 2004 vo vydavateľstve Vzlet v Čadci Pavol Holeštiak a Peter Kubica. Obaja dnes pracujú v úrade Žilinského samosprávneho kraja. Holeštiak ako riaditeľ úradu, Kubica je šéfom odboru informácií. Ten je zároveň aj členom Rady RTVS. Pred 13 rokmi v týchto funkciách neboli.

V tom čase zozbierali básne od desiatky autorov a prispeli aj vlastnou tvorbou – Holeštiak jednou básňou a Kubica dvomi. Doslov ku knihe napísal poslanec Národnej rady Ján Podmanický zo Smeru.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv si myslí, že keby sa toto stalo napríklad vo Francúzsku, tak takíto ľudia by boli nepochybne obžalovaní.

„Slovensko je, žiaľ, jedinou krajinou z krajín, v ktorej vládol počas druhej svetovej vojny fašistický režim, v ktorej nie je zakázané ho oslavovať,“ povedal Weisenbacher s tým, že taký je súčasný právny stav a takíto ľudia nemôžu byť právnymi prostriedkami postihnutí. „To však neznamená, že politici nemajú mať morálnu zodpovednosť voči spoločnosti a celkom určite by mali mať zodpovednosť voči voličom,“ dodal.

Predseda žilinskej župy Blanár, ktorý je v úrade od roku 2005, pre denník Pravda povedal, že v čase, keď ich bral prvýkrát do úradu, o zbierke nevedel. Cez hovorkyňu úradu Lenku Zátekovú odkázal, že táto téma už bola v minulosti viackrát medializovaná a využívaná proti nemu v rámci predvolebnej kampane. Obaja zamestnanci podľa neho spĺňajú profesijné požiadavky na svoje pozície. Blanár za župana tento rok kandiduje štvrtýkrát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Jozef Tiso