Mečiar: Amnestie sú platné. Mýli sa Ústavný súd, parlament aj vláda - zakvitla blbosť

Amnestia o zavlečení Michala Kováča mladšieho do cudziny v roku 1995, rovnako ako o zmarenom referende o vstupe krajiny do NATO a o priamej voľbe prezidenta sú podľa Vladimíra Mečiara naďalej platné, hoci parlament tento rok rozhodol o ich zrušení a tento krok potvrdil aj Ústavný súd. Mečiar, ktorý tieto amnestie vydal, to povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

10.06.2017 13:52 , aktualizované: 18:15
debata (843)

„Amnestia neboli zrušené, amnestie sú naďalej platné. Ústavný súd sa mýli. Mýli sa parlament. Mýli sa vláda,“ uviedol Mečiar, ktorý tiež dodal, že za amnestiami si stojí.

Uznesenie o zrušení kontroverzných amnestií parlament schválil tento rok v apríli a na konci mája Ústavný súd účinnosť zrušenia amnestií potvrdil. Ústavní sudcovia v odôvodnení verdiktu napríklad napísali, že amnestováním skutkov vo veci zavlečenia Kováča mladšieho Mečiar porušil okrem iného princíp zákazu svojvôle, princíp ochrany ľudských práv a základných hodnôt vrátane medzinárodných záväzkov.

„Ľutujem sudcov ÚS SR, že spreneverili svoje princípy,“ povedal Mečiar a dodal, že odmieta aj pomenovanie Mečiarove amnestie. "Boli to amnestie vlády, ktoré som podpísal a stojím si za nimi“.

Božie mlyny melú pomaly a nájdu si ich, dodal Mečiar na margo Kisku a Fica

Mečiar v diskusnej relácii Ústavný súd za jeho rozhodnutie vo veci amnestií kritizoval. „Považujem ho za chorý prvok, keď dal za pravdu tomu, čomu nemožno dať za pravdu,“ povedal tiež Mečiar, ktorý už v politike niekoľkých rokov nepôsobí. Amnestie vydal v čase, keď vykonával aj niektoré prezidentské právomoci, lebo Slovensko prechodne nemalo hlavu štátu.

Mečiar sa tiež pustil do prezidenta Andreja Kisku, premiéra Roberta Fica a ďalších politikov, ktorí zrušenie amnestií podporili. „Božie mlyny melú pomaly a nájdu si ich. To, čo urobili, je v rozpore s ústavou,“ povedal Mečiar. „Zakvitla blbosť v tomto prípade vo všetkých troch inštitúciách. Bude ešte zábava," dodal Mečiar.

Súdy po zrušení amnestií už otvorili prípad zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska aj kauzu zmareného referenda. V prípade únosu už pred rokmi obžalovali 13 ľudí vrátane niekdajšieho šéfa tajnej služby SIS z Mečiarovej éry Ivana Lexu.

V afére zmareného referenda by sa pred súd mohol postaviť niekdajší minister vnútra Mečiarovej vlády Gustáv Krajči za to, že v roku 1997 nechal pred referendom o vstupe krajiny do NATO a o ďalších otázkach vypustiť z hlasovacích hárkov otázku ohľadom priamej voľby prezidenta.

Zavlečením Kováčovho syna do Rakúska chcela SIS podľa niektorých informácií zdiskreditovať prezidenta Kováča, ktorý kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol v tom čase v Nemecku vydaný zatykač kvôli údajnej sprenevere v bratislavskej firme Technopol, rakúsky súd ho nemeckej prokuratúre nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Nemecká justícia potom stíhanie Kováča mladšieho zastavila. Spolu so zrušením amnestií parlament zrušil tiež milosť, ktorú v afére Technopol prezident Kováč udelil svojmu synovi, aby mohol vycestovať do Nemecka k výpovedi.

Bývalý predseda vlády ku kauze zmareného referenda povedal, že pred rozhodnutím jeho vlády bol oslovený Ústavný súd a ten považoval štvrtú otázku v referende za neprípustnú. Tá sa vzťahovala na priamu voľbu prezidenta.

Mečiar to označil ako dôvod, prečo vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči otázku nezahrnul do referenda. „Referendum v roku 1997 bolo v súlade s ústavou a rozhodnutím ÚS SR. Pokiaľ ide o priebeh, bolo tam veľa cirkusových vystúpení, ktoré urobili priebeh referenda neústavným,“ vyhlásil.

Fegyveresa nepovažuje za svedka a myslí si, že bol tiež zaplatený

V relácií zaznela nahrávka rozhovoru vtedajšieho šéfa SIS Ivana Lexu s bývalým ministrom vnútra Ľudovítom Hudekom o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania únosu Michala Kováča ml. Podľa Mečiara je táto nahrávka účelovo zostrihaná a vylúčil akékoľvek ovplyvňovanie. Bývalý námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota v minulosti v jednom rozhovore označil Mečiara za ideového otca tohto únosu.

Mečiar povedal, že Svěchota sa mu za tieto slová ospravedlnil. Ako predseda vlády nemal veľa času, a tak sa aj so šéfom tajnej služby Ivanom Lexom stretával raz za dva týždne. Mečiar dodal, že v deň únosu Kováča ml. s Lexom hovoril asi 30 sekúnd. Povedal, že prezident Michal Kováč sa v kauze angažoval. Podľa expremiéra dal väčšiu sumu peňazí svedkovi Oskarovi Fegyveresovi cez Róberta Remiáša.

Fegyveresa nepovažuje za svedka a myslí si, že bol tiež zaplatený. Nazdáva sa, že ak by malo stíhanie pokračovať, museli by stíhať bývalého prezidenta, Milana Kňažka či Jána Čarnogurského, lebo aj tí sa podľa Mečiara v prípade angažovali. Dnes viackrát zopakoval, že vo vláde sa rozhodli prípad únosu v tom čase odložiť, aby nezasiahol do predvolebnej kampane.

Svedomie má čisté

V súvislosti s možným vyšetrovaním Mečiar vyhlásil, že nemá strach a svedomie má čisté. Každý občan v štáte by mal mať podľa neho právnu istotu. „Mal by som ju mať aj ja,“ uviedol. Zároveň dodal, že necíti v súvislosti s amnestiami žiadnu zodpovednosť.

„Urobili sme pre ľudí dobre. Urobili sme to v záujme demokratických princípov". Pripomenul, že v čase amnestovaných skutkov vrcholil predvolebný boj, ktorý pozorovali aj zo zahraničia. Expremiér upozornil na to, že všetky kroky jeho vlády boli v súlade so zákonom.

„Chcete aby sa ukázala pravda zrušením amnestií?“ spýtal sa s tým, že tento prípad bol odložený k ľadu, lebo vtedy sa podľa neho ukazovali iné súvislosti. Podľa neho dnes médiá podsúvajú občanom nepravdivé informácie.

843 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar #Mečiarove amnestie