Protikorupčný pochod v Prešove pripravila štvorica gymnazistov, začína sa o 17:00

Veľký protikorupčný pochod sa v pondelok po minulotýždňových akciách v Bratislave a proteste v Košiciach chystá aj v Žiline a Prešove.

12.06.2017 12:43
debata (111)

V metropole Šariša protest organizuje štvorica mladých stredoškolských študentov z Gymnázia sv. Moniky. Ako na brífingu pred konaním akcie uviedli, dôvodom na jeho organizáciu pre nich bolo, že práve na východnom Slovensku vidia najviac dôsledkov, ktoré korupcia na najvyšších miestach spôsobuje.

„Máme určite rešpekt, ako sa protest odohrá. Veríme, že sa udeje v príjemnej atmosfére tak, ako to bolo v Bratislave a Košiciach a nenastane žiaden incident. Týmto aj vyzývame ľudí, aby prišli svoj názor prejaviť pokojným spôsobom,“ uviedla za organizátorov Anna Čujová.

Pochod sa začne o 17. hodine na Námestí mieru pred Domom kultúry. Dav sa cez Hlavnú ulicu presunie k pódiu v centre mesta, kde bude program pokračovať vystúpeniami miestnych organizátorov, ale i organizátorov protestov v Bratislave a Košiciach, ako aj pozvaných hostí, ktorí k téme korupcie majú čo povedať. Podujatie podporí svojím vystúpením skupina N3O Akustika.

Ako informovali organizátori, z umeleckej sféry v Prešove sa k myšlienke pochodu pridali napríklad aj speváčka Katarína Koščová a skupiny Komajota a ElevenHill. Podporu dostali aj od stand-up komikov i hercov z Bratislavy. Na facebookovej stránke protestu avizuje účasť vyše tisíc ľudí. „Ľudia nám vyjadrujú podporu, nevieme však povedať, koľko ich napokon príde. Spokojný by som bol, keby ich prišlo aspoň 1 500,“ uviedol jeden z organizátorov Samuel Kolesár.

Aj v Prešove bude možnosť podpísať sa pod protikorupčnú petíciu, kde už organizátori pochodov vyzbierali vyše 40-tisíc podpisov. Pochodmi a petíciou chcú študentskí organizátori dosiahnuť, aby sa objektívne vyšetrili najväčšie korupčné kauzy, aby z funkcie ministra vnútra odstúpil Robert Kaliňák, z postu prezidenta polície Tibor Gašpar, a aby bol pre nečinnosť odvolaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Cieľom študentov je vyzbierať v petícii aspoň 100-tisíc podpisov, aby sa ňou zaoberal parlament.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Žilina #Prešov #demonštrácia #pochod #protikorupčný pochod