Zamračený víkend pred horúcim týždňom

Počasie sa ako naschvál pred víkendom pokazilo. Slnko zašlo, schladilo sa, rozpršalo a dnes sa k tomu pridá aj vietor.

17.06.2017 07:00
vietor, víchor, počasie, dážď, prší, búrka, Foto:
Chladnejšia sobota nepoteší najmä tých, ktorí sa chystali užívať si slnečné lúče na niektorom kúpalisku.
debata (2)

Na hrebeňoch Tatier sa môžu dokonca objaviť aj snehové vločky. Ochladenie je však len krátkodobou záležitosťou a už krajší zajtrajšok bude avizovať tropický nástup nového týždňa.

Chladnejšia sobota nepoteší najmä tých, ktorí sa chystali užívať si slnečné lúče na niektorom kúpalisku, keďže už mnohé z nich počas teplých dní otvorili vonkajšie bazény s atrakciami. Kúpaniachtiví by však mali uprednostniť termálne pramene. Je totiž pravdepodobné, že zaprší alebo sa niekde vyskytnú búrky. „Bude fúkať aj dosť silný vietor,“ upozorňuje klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Tatranské chodníky, ktoré boli cez zimu uzavreté, sa 15. júna otvorili turistom, no počasie na vysokohorské túry nie je ideálne. Hoci v nížinách sme už na sneženie zabudli, v najvyšších polohách sa môže v sobotu predsa len objaviť. „Vo vysokých nadmorských výškach prebieha proces otepľovania trošku pomalšie. Keď sa teda v chladnejšom počasí začnú vyskytovať zrážky, v najvyšších polohách môžu mať v tomto období ešte snehovú podobu,“ hovorí Faško.

Búrky a prehánky by nás nemali minúť ani nasledujúci týždeň, a to už v stredu. „Horúčavy, ktoré budú na začiatku týždňa, sa zmiernia. Ak budú tropické dni pondelok a utorok, od stredy by už mohli byť iba letné dni. Na najteplejších miestach bude teda určite viac ako 25 stupňov Celzia, ale nebude to také nepríjemné ako v prvých dňoch týždňa, keď bude v niektorých oblastiach až vyše 30 stupňov,“ približuje klimatológ.

Aj keď stabilné teplé dni strieda aj chladnejšie a daždivé počasie, zrážok je stále nedostatok. Strata vlahy je akútnym problémom najmä na juhozápade Slovenska. „Sucho v tomto čase, keď sa rozvíja vegetácia, začína nadobúdať nebezpečné rozmery,“ varuje Faško.

V Kráľovej pri Senci od začiatku roka spadlo iba 100 milimetrov zrážok a deficit tam už dosiahol trojcifernú hodnotu – 101 mm. Sucho znásobuje teplo a tohtoročný jún sa zrejme zaradí k tým vôbec najteplejším. Napovedá to aj priemerná teplota, ktorá v Dolnom Hričove za prvú polovicu tohto mesiaca dosiahla 17,8 stupňa. „To je približne o tri stupne viac, ako je normál,“ uzatvára Faško.

Ako bude

Sobota – Prevažne veľká oblačnosť. Prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Na hrebeňoch Tatier snehové zrážky. Cez deň 17 až 22, na severe 12 až 17 stupňov Celzia. Nedeľa – Polooblačno až oblačno. Popoludní od západu zmenšovanie oblačnosti. Ojedinele, najmä na severe a východe dážď alebo prehánky. Nočné teploty 15 až 10, denné 23 až 28, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 21 stupňov. Pondelok – Jasno až polooblačno. Nočná teplota 15 až 10, denná 26 až 31, na severe okolo 24 stupňov. Utorok – Jasno až polooblačno. Nočná teplota 15 až 9, denná 27 až 33 stupňov. Streda – Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Nočná teplota 20 až 14, denná 24 až 29, na severe 19 až 24 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor