S3: Premiéri hovorili o infraštruktúre aj nedostatku kvalifikovaných pracovníkov

Lepšia infraštruktúra medzi Českom, Slovenskom a Rakúskom, duálne vzdelávanie, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ale aj otvorená diskusia o migrácii a priemysle patrili medzi témy dnešného stretnutia premiérov Slavkovskej trojky (S3).

22.06.2017 15:17
debata (8)

Slovenský premiér Robert Fico, český predseda vlády Bohuslav Sobotka a ich rakúsky kolega Christian Kern o tom informovali na spoločnej tlačovej besede po skončení rokovania v Brne s tým, že na ich diskusiu teraz nadviažu aj príslušní ministri. Lídri krajín sa zhodli, že diskusia bola otvorená a mohli na nej hovoriť „od srdca“ o tom, čo si myslia.

Premiéri ozrejmili, že Rakúsko, Slovensko a Česko majú najväčší podiel priemyslu na hospodárstve, Slovensko je dokonca v rámci EÚ najpriemyselnejšia krajina. Podľa Kerna preto musia tieto krajiny viac spolupracovať aj v lobovaní v prospech priemyslu v strednej Európe. Priznal však, že všetky tri krajiny majú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Fico dodal, že v tým úzko súvisí téma duálneho vzdelávania. Informoval, že českú aj rakúsku stranu pozval na najbližšie zasadnutie Rady solidarity a rozvoja, kde sa bude o týchto témach diskutovať. Rada sa stretne 29. júna. „My sme s tým už začali, môžeme spolu s Českou republikou uvažovať, ako to ešte posilniť, ale dnes potrebujeme nastaviť opatrenia, ktoré sú okamžité a ktoré zabezpečia, že nebudeme pod takým tlakom dovozu pracovníkov zo zahraničia,“ povedal Fico na margo duálneho vzdelávania.

Podľa premiérov musí nastať pokrok aj v oblasti infraštruktúry a vzájomného prepojenia. „Rakúsko má veľký záujem na tom, aby sa vývoj v našich susedných krajinách uberal správnym smerom a aby sme mali v rámci európskych zdrojov aj v budúcnosti dostatočné prostriedky na rozvoj infraštruktúry,“ povedal Kern. Práve infraštruktúra je chrbticou hospodárskeho rastu, dodal.

Pokiaľ ide o migráciu, Fico reagoval aj na výroky nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý povedal, že EÚ nemôže fungovať ako supermarket a hovoril o skrátení dotácií pre krajiny, ktoré nedodržiavajú pravidlá. “Migrácia patrí k málo témam, ktoré vyvolávajú veľké emócie. Ja sa vždy snažím pochopiť vyjadrenia z jednej aj z druhej strany. Nemôžeme postaviť veci na hranu. Ani z jednej, ani z druhej strany. Faktom ale je, že každý musí prejaviť mieru solidarity. Je na diskusiu, ako solidarita má vyzerať, alebo či si môžeme vybrať a prispôsobiť ju našim predstavám,“ reagoval Fico na novinársku otázku s tým, že je rád, že v záveroch Európskej rady nie sú o migrácii také zmienky, ktoré by rozdeľovali. Súhlasí, že ľuďom, ktorí unikajú pred vojnou, treba pomôcť, ale právo žiť v EÚ nepovažuje za ľudské právo. Najdôležitejšie podľa neho je, aby sa Únia nerozvracala a prisľúbil, že sa k tomu postaví racionálne.

Fico zároveň dodal, že cíti, že v Európe chýba hlbšia a podrobnejšia diskusia. Nemali by sme sa preto báť stretávať v rôznych formátoch. EÚ 27 podľa neho nie je formát na dostatočne hĺbkovú diskusiu. S Kernom a Sobotkom viedli konštruktívnu diskusiu aj o migrácii a ako vysvetlil, v menšom kruhu sa mohli viac porozprávať a vysvetliť si svoje pozície. Ako dodal, všetci rozprávali „od srdca“ o tom, čo si myslia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Bohuslav Sobotka #Christian Kern