Haváriu autobusu pri Trnave zapríčinil šmyk

V prípade nehody autobusu neďaleko Trnavy začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Aj napriek hrozivo vyzerajúcemu incidentu nikto z cestujúcich nezahynul. Pod haváriu sa podpísalo daždivé počasie, následne už bol vodič zrejme bezmocný. Kolos s 52 cestujúcimi sa prevrátil ešte v sobotu ráno medzi obcami Bučany a Trakovice. Podľa odborníka doplatil na takzvaný akvaplaning.

02.07.2017 19:22
debata (7)

Dopravný analytik Ján Bazovský odhaduje, že autobus pri kontakte s vodou stratil spojenie s vozovkou. „Medzi kolesá a cestu sa dostane voda a tým pádom akoby išlo vozidlo po ľade. Dupľovane pri takom niečom veľkom, ako je autobus,“ uviedol Bazovský.

Zároveň dodal, že profesionálni vodiči, ktorí vozia desiatky ľudí, by mali absolvovať povinne školu šmyku, aby boli pripravení na krízové situácie. Pri nehode mohol paradoxne zavážiť aj počet ľudí, pretože čím ťažšie auto, tým skôr dokáže vodu zdolať.

Udalosť na mieste dokumentoval vyšetrovateľ aj s dopravným znalcom. „Polícia prizvala aj znalca z cestnej dopravy, momentálne vykonávame potrebné procesné úkony. Žiadame aj touto cestou všetkých svedkov, ktorí videli, ako k nehode prišlo, aby sa prihlásili na čísle 158,“ povedala trnavská krajská hovorkyňa polície Martina Kredatusová.

Doplnila, že autobus pravdepodobne po šmyku narazil pravou časťou na kraj vozovky a následne sa prevrátil. Na mieste zasahoval aj záchranársky vrtuľník, ktorý previezol najťažšie zranenú ženu do bratislavskej nemocnice.

Pri prevoze bola 52-ročná pacientka pri vedomí a stabilizovaná. „Po ošetrení bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí letecky transportovaná do Univerzitnej nemocnice Bratislava-Kramáre,“ informovala bezprostredne po nehode hovorkyňa Air-transport Europe Zuzana Hopjaková.

Denník Pravda požiadal o stanovisko bratislavskú nemocnicu, tá však až do uzávierky vydania nereagovala. Vrtuľník sa musel točiť aj po 60-ročného muža, ktorý skončil s poraneným hrudníkom a rukou v bratislavskej Univerzitnej nemocnici v Ružinove.

V autobuse cestovalo dovedna 52 ľudí. Podľa stanoviska hovorcu operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela utrpeli štyri osoby ťažké zranenia, 14 stredne ťažké a niekoľko ďalších ľudí vyviazlo iba so škrabancami. Na miesto bol privolaný aj evakuačný autobus.

Zranených turistov, ktorí išli z Považskej Bystrice, previezli aj do nemocníc v Piešťanoch, Galante a Trnave. „K nám previezli desať pacientov. Troch sme prepustili do domácej liečby, štyria sú hospitalizovaní na traumatológii a traja na jednotke intenzívnej starostlivosti. Všetci sú v stabilizovanom stave,“ potvrdila hovorkyňa trnavskej nemocnice Aneta Raciková.

Miestni obyvatelia považujú úsek cesty za nebezpečný. Vodiči prichádzajúci od Piešťan zaregistrujú vozidlá odbočujúce z cesty neskoro a musia prudko brzdiť. Navyše na ceste sú vyjazdené koľaje, v ktorých sa počas dažďa zhromažďuje voda. Týmto problémom trpia viaceré cesty na Slovensku, šoféri by tak v prípade dažďa mali zvýšiť ostražitosť, najmä v problémových častiach.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #nehoda autobusu